9°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.06.2023 / 13:58 Regija - Glasnogovornik EU

Stano pozvao Beograd i Prištinu da poduzmu konkretne korake za deeskalaciju

Stano pozvao Beograd i Prištinu da poduzmu konkretne korake za deeskalaciju
Foto: FENA

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano rekao je, komentirajući situaciju na Kosovu, kako je najvažnije da Beograd i Priština poduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije na terenu.

Pozvao je dvije strane na rad na održivom rješenju i dodao da je platforma za to dijalog uz posredovanje Europske unije.

"Uvijek smo spremni ugostiti i pozvati na sastanak predsjednika Vučića i premijera Kurtija, kada se steknu uvjeti i kada se njih dvojica dogovore", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Naveo je da će posebni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar danas posjetiti Prištinu, a da će sutra biti u Beogradu.

Istaknuo je kako će njih dvojica ponoviti europske i američke pozive na deeskalaciju situacije i poduzimanje koraka prema postizanju održivog rješenja.

Kako je rekao, Lajčak će nakon posjeta o stanju na terenu izvijestiti visokog predstavnika EU Josepa Borrella, koji će o tome izvijestiti zemlje članice, nakon čega će one donijeti odluku o daljnjim koracima.

Stano je podsjetio da je Borrell u ime svih 27 članica EU-a pozvao dvije strane na poduzimanje mjera za deeskalaciju situacije.

Pripadnici KFOR-a djelomično su danas oko podne uklonili bodljikavu žicu ispred zgrade Općine Zvečan, ali metalna ograda nije uklonjena, prenosi RTS.

Bodljikava žica nije potpuno uklonjena, barijere ostaju, a vojnici su tu i kontroliraju liniju razdvajanja s građanima koji protestuju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo