28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

05.06.2023 / 20:57 Kultura - Sarajevo

Obilježeno 60 godina Kinoteke, institucije kulture od državnog značaja

Obilježeno 60 godina Kinoteke, institucije kulture od državnog značaja
Foto: FENA

Na današnji dan 1963. godine priređena je prva filmska projekcija u Kinoteci Bosne i Hercegovine. Večeras je u toj ustanovi kulture od državnog značaja u Sarajevu prigodnim programom obilježen ovaj jubilej.

Dodijeljene su zahvalnice institucijama raznih nivoa vlasti u BiH za doprinos opstanku djelatnosti u ovoj ustanovi, kao i Fondaciji za kinematografiju.

V. d. direktorica Devleta Filipović uručila je zahvalicu i Vesku Kadiću, prvom poslijeratnom direktoru Kinoteke BiH. Zahvalnica će naknadno biti dodijeljena i Emiru Hadžihafizbegoviću, nekadašnjem ministru kulture Kantona Sarajevo zbog doprinosa u očuvanju arhivske filmske građe.

Tokom večerašnjeg obilježavanja 60. godišnjice, prikazani su dokumentarni filmovi "I bi Svjetlost" režisera Veska Kadića te "Golim rukama" Hajrudina Šibe Krvavca. Kadićev film govori o obnovi Kiinoteke nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, a Šibe Krvavca o izgradnji Bosne i Hercegovine po završetku Drugog svjetskog rata.

Djelatnost Javne ustanove sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela, objedinjena 1994. godine, kada je Skupština Republike Bosne i Hercegovine donijela Zakon o osnivanju Javne ustanove Kinoteka BiH.

U vrijeme kad je prije 60 godina održana prva filmska projekcija, ova ustanova je bila sastavnica Jugoslovenske kinoteke.

Filmski arhiv Kinoteke BiH danas štiti i čuva materijale i filmsku građu od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja.

To su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi, koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma.

Uposlenici ove ustanove istražuju, prikupljaju, arhivistički obrađuju, štite i čuvaju ovo filmsko blago.

Kinoteka BiH jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja koja uprkos tome nema riješen budžetski status.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo