18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C

06.06.2023 / 08:57 Regija - Sastanak

Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova
Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sinoć sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rješenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Lajčak je istakao da je zajedno sa Escobarom predložio tri tačke za rješenje krize na sjeveru Kosova, prenosi Anadolija.

- Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima - naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Escobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

- Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani - rekao je Escobar.

On je kazao da su SAD najveći pobornici sigurnosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Escobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Lajčak i Eskobar će danas u Prištini nastaviti sastanke, a potom će produžiti za Beograd.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo