3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

06.06.2023 / 11:34 Regija - Specijalni predstavnik EU

Lajčak: Duboko smo zabrinuti situacijom na sjeveru Kosova

Lajčak: Duboko smo zabrinuti situacijom na sjeveru Kosova
Foto: Agencije

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je duboko zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova i ponovo pozvao na smirivanje, vandredne izbore i povratak dijalogu dvije strane.

Lajčak je sinoć zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i prvim zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa", napisao je Lajčak na Twitteru.


Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova, tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju na sjeveru i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Lajčak i Eskobar kosovskom premijeru iznijeli su prijedlog u tri tačke za izlazak iz krize na sjeveru Kosova, a prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo