0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

06.06.2023 / 14:49 Rat u Ukrajini - Ukrajina

Ukrajina pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a povodom rušenja brane Kahovka

Ukrajina pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a povodom rušenja brane Kahovka
Foto. Twitter

Ukrajina je u utorak pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o, kako je nazvala, "ruskom terorističkom napadu" na branu Kahovka na jugu Ukrajine.

Kijev je također naveo kako želi da upravni odbor UN-ove agencije za nuklearni nadzor raspravlja o incidentu i zahtijevao je nove međunarodne sankcije Rusiji, a posebno ruskoj raketnoj industriji i nuklearnom sektoru.

Ukrajinski i ruski zvaničnici međusobno se okrivljuju za probijanje brane pod ruskom kontrolom u utorak, što je dovelo do evakuacije ljudi koji žive u blizini brane.

- Smatramo detonaciju brane od strane Ruske Federacije terorističkim činom protiv ukrajinske kritične infrastrukture, čiji je cilj da izazove što je moguće više civilnih žrtava i razaranja - navodi se u saopćenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

O terorističkom napadu na hidroelektranu Kahovka prethodno se intenzivno govorilo na nivou okupacionih snaga u oblasti Herson (južne Ukrajine) i propagandista na ruskoj televiziji, što ukazuje da je unaprijed planiran, tvrdi vlada u Kijevu.

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi Rusiju zbog incidenta i navelo je da Moskva treba da plati odštetu za posljedice.

- Također apelujemo na zemlje Grupe sedam i EU da hitno razmotre uvođenje novih dalekosežnih sankcija Ruskoj Federaciji, posebno u vezi s ruskom raketnom industrijom i nuklearnim sektorom - navodi se.

U saopćenju se dodaje se da spisak akcija koje je sastavilo ministarstvo "uključuje sazivanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a od strane Ukrajine i iznošenje pitanja ruskog terorističkog napada i sastanak Upravnog odbora IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju)”

Također je pozvalo na angažovanje mehanizma civilne zaštite Evropske unije. Država može zatražiti pomoć putem mehanizma kada se suoči s hitnim slučajem, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo