6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

06.06.2023 / 19:28 Rat u Ukrajini - Nova Kahovka

Rušenje brane ugrozilo je ukrajinsku poljoprivredu

Rušenje brane ugrozilo je ukrajinsku poljoprivredu
Foto: Agencije
Rušenje brane Kahovka u južnoj Ukrajini stvorilo je dodatni pritisak na poljoprivredni sektor zemlje, a cijene žitarica porasle su širom svijeta.

Snimke otkrivaju da su poplavljeni objekti za skladištenje žitarica, dok su neki lokalni poljoprivrednici rekli da navodnjavanje njihove zemlje ovisi o ogromnom rezervoaru koji zadržava brana, piše WSJ.



"Moj posao je gotov jer uopće nećemo imati vode", rekao je Petro Grigoriev, uzgajivač šparoga sjeverno od Krima u dijelu regije Herson pod ruskom okupacijom. Grigorijev je rekao da, iako njegova polja nisu poplavljena, njegov usjev se zalijeva iz kanala koji se napaja izravno iz rezervoara.

Ukrajina je veliki svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, a ruska invazija 2022. oštro je povisila cijene žitarica i drugih proizvoda, što je doprinijelo globalnoj inflaciji hrane i pogoršanju nestašice hrane u nekim zemljama u razvoju. Poljoprivreda također predstavlja više od polovice izvoznih prihoda Ukrajine, o čemu Kijev ovisi kako bi financirao rat protiv Rusa.

Terminske cijene pšenice u utorak su porasle 3,7 posto u slabom jutarnjem trgovanju prije nego što su lagano pale, dok su terminske cijene kukuruza porasle 1,6 posto.

Agrofusion, treći najveći europski proizvođač paste od rajčice, ima tvornice i tisuće hektara zemlje u okupiranom Hersonu. "Mislim da će biti problema s navodnjavanjem, ali nitko ne zna koliko", rekao je Oleksij Sipko, direktor prodaje u kompaniji.

Regije za koje se očekuje da će biti pogođene zbog uništavanja brane su: Herson, Mikolajiv i Zaporižja koje čine oko 12 posto poljoprivredne proizvodnje Ukrajine, prema izvješću francuske banke Crédit Agricola. Ta područja su posebno veliki proizvođač povrća, ječma i rajčice. Od Rusa okupirani Krim također ovisi o vodi iz brane.

"S obzirom na očekivani nedostatak navodnjavanja, ako ovo ljeto bude vruće, to će biti katastrofa", rekla je Maša Belikova, analitičarka za žitarice u Fastmarketsu, agenciji za izvješćivanje o cijenama. Već se ove godine očekivalo da će proizvodnja žitarica i uljarica u Ukrajini pasti za 36 posto u usporedbi s 2021., godinom prije nego što je počeo rat i gotovo 8 posto u usporedbi s prošlogodišnjim smanjenim usjevom, prema Ukrajinskoj udruzi žitarica.

Ukrajinska poljoprivredna industrija teško je pogođena ruskom invazijom. Oprema je uništena, zemljište izvlašteno i minirano, a izvozni pravci zagušeni. Teško je doći do financija, a neki od najosnovnijih uvoznih proizvoda u industriji, poput gnojiva, nedostaju zbog ratnih operacija.

Dogovor o dopuštanju izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora, nakon ruske blokade na početku invazije, produljen je prošlog mjeseca do sredine srpnja, ali niz je upitnika oko njegove dugoročne održivosti jer Rusija je više puta prijetila povlačenjem iz tog sporazuma. Poljoprivrednici u nekim istočnoeuropskim zemljama osigurali su privremenu zabranu prodaje ukrajinskog žita, rekavši da su cijene pale na lokalnim tržištima kao rezultat povećanog izvoza iz Ukrajine kopnom. Štete nastale rušenjem brane dodatno će podignuti cijenu obnove poljoprivrednog sektora u zemlji.

Procjena Svjetske banke i Evropske komisije u martu govorila je da će za troškove obnove industrije trebati oko 411 milijardi dolara i to na temelju štete nastale u prvoj godini nakon ruske invazije.

Prije rata, poljoprivreda je osiguravala 10 posto ukrajinskog bruto domaćeg proizvoda, 40 posto izvoza i 14 posto radnih mjesta. Ali s ratom koji je ugušio druge izvore prihoda, od turizma do dijela proizvodnje, poljoprivreda je sada odgovorna za 52 posto prihoda zemlje od izvoza, ili 21,1 milijardu dolara, prema izvještaju iz januara.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo