8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

08.06.2023 / 16:57 Rat u Ukrajini - Vođa Wagnera

Prigožin: Rusija bi mogla koristiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Prigožin: Rusija bi mogla koristiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji
Foto: Screenshot
Vođa zloglasne grupe ruskih plaćenika Wagner, Jevgenih Prigožin, zabrinuo je svijet kalkulacijama o potencijalnom "taktičkom nuklearnom napadu" na Belgorod.

Naime, tamo traju žestoke borbe između ruskih vojnih snaga i proukrajinskih pobunjenika iz Rusije, što je bilo dovoljno za stvaranje napetosti između plaćenika i ruskog Ministarstva obrane. Kulminacija je uslijedila nakon što se Prigožin odlučio “zarobiti” pukovnika ruskih vojnih snaga.

Navodno je zapovijedio miniranje puteva za povlačenje pripadnika Wagnera u Bahmutu, što je iznimno razljutilo Prigožina. Toliko da je potpuno izgubio kontrolu i svijetu pokazao cijeli niz slabosti, odnosno, problema na ruskoj strani.

“Bojim se da bi mogli gajiti neke loše ideje o bacanju male nuklearne bombe na vlastiti teritorij. Može li to biti razlog zašto ga ustupamo? Previše se bojimo pogoditi njihov teritorij, ali ne i naš vlastiti”, pitao se i optuživao Prigožin u intervjuu za Donbass Today, prenosi Newsweek.

Iz tih je razloga Ministarstvu dao ultimatum.

“Dajem vam dvije sedmice da oslobodite naše teritorije u Belgorodu. Ako se to ne dogodi i ako se situacija nastavi pogoršavati, onda ćemo sami otići u Belgorod. A to je nedaleko od Belgorodske oblasti, koja je blizu Rubljovke (elitno predgrađe Moskve, op.a.) i nasipa Frunzenskaja (sjedište Ministarstva obrane, op.a.). Što ako odemo tamo tražiti više streljiva”, izjavio je Prigožin.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo