14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

09.06.2023 / 07:05 Regija - Podaci MUP-a

Srbija: Predato skoro 85.000 komada oružja i više od dva miliona municije

Srbija: Predato skoro 85.000 komada oružja i više od dva miliona municije
Јasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije rekla je jučer da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže MUP Srbije, ...

... u periodu od 8. maja zaključno sa 7. junom do 19.00 časova predato ukupno 84.920 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

U izjavi za Tanjug Puhača je rekla da je od tog broja predato 62.801 komada oružja, 22.119 minsko-eksplozivnih sredstava, a predato je i 2.880.019 komada municije.

- To govori da je veoma veliki broj oružja i municije predat u periodu otkada je započeta akcija 8. maja. Danas, 8. juna, ministar unutrašnjih poslova Srbije donio je naredbu o produženju roka za predaju oružja, tako da građani Srbije mogu do 30. juna, bez posljedica, svakog dana od 7.00 do 19.00 časova, predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližu policijsku stanicu na teritoriji cijele Srbije - rekla je Puhača.

Dodala je da, ukoliko građani nisu u mogućnosti da dođu u stanicu, potrebno je da pozovu policiju koja će na poziv građana odreagovati i doći i uzeti oružje i odnijeti ga u stanicu bez ikakvih posljedica po građane koji nisu obavezni da ostave lične podatke i informacije o porijeklu oružja koje posjeduju.

Naglasila je da će takva, nepromijenjena procedura, trajati sve do 30. juna.

Kako je rekla, u posljednjih nekoliko dana primijećeno je da je veća količina oružja predata u policijske stanice.

- Јedan od razloga što je rok produžen za predaju oružja je što se smatra da građani tako imaju dodatno vrijeme koje mogu da odvoje za predaju oružja, a drugi da bi to moglo da doprinese još većoj bezbjednosti građana Srbije - rekla je Puhača.

Ona je apelovala na građane da predaju oružje dok traje akcija, poručivši da su Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srbije i Zakona o oružju i municiji predviđene mnogo drastičnije kazne za nedozvoljeno držanje oružja nego do sada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo