16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

09.06.2023 / 07:53 Auto - Korisni savjeti

Dolazi ljeto, evo kako pripremiti auto za toplije dane

Dolazi ljeto, evo kako pripremiti auto za toplije dane
Foto: Ilustracija
Uskoro kreću godišnji odmori, a mi vam donosimo podsjetnik kako bi vam putovanje bilo što bezbrižnije.

Prema istraživanju Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56% Evropljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza. Iako trenutne meteorološke prilike ne upućuju na to, ali sezona godišnjih odmora je jako blizu, prenosi Index Auto.

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

1. Provjeri stanje guma

Pod pretpostavkom da ste već odradili sezonsku zamjenu guma preostaje vam samo vizualna kontrola postavljenog seta. Također, provjerite i stanje rezervnog kotača, kao i opreme za zamjenu guma.

Dobro je vizualno provjeriti općeg stanje guma, kao i pritisak zraka u njima. Zamijetite li različiti istrošenost svakako posjetite odgovarajućeg servisera i provjerite špur.

2. Pregled vozila

Ova stavka uvelike ovisi o tome je li redovno održavate svoj automobil. Ako je tomu tako bit će dovoljno kratko provjeriti klimatizaciju te u motornom prostoru pogledati je li stanje svih tekućina u normali.

Uočite li svježu mrlju na parkingu ispod motornog prostora svakako provjerite još jednom auto u nekom brzom servisu. Također, na putovanje ne idite bez 1 litre motornog ulja - rezerva je to koja ponekad može spasiti auto.

Još jedna bitna stavka je akumulator. Vjerujte, ne otkazuje samo zimi - provjerite ga.

3. Borba s kukcima, smolom…

Ako do sada niste natočili tekućinu za pranje vjetrobrana zadnje je vrijeme. Također, ako će automobil duže vrijeme stajati nije loše nabaviti odgovarajuću prekrivku ili barem zaštite vjetrobrana.

4. Komplet za hitne slučajeve

Koliko god pazili i pripremali se uvijek postoji mogućnost da zaglavite uz cestu. Stoga je dobro imati komplet za takve slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrepština kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kablovi za paljenje. Razmislite i o dodavanju prijenosne baterije punjenje mobitela, deke, nekvarljivih grickalica i vode. Svi koji su zapeli u gužvi znaju koliko je dragocjeno imati zalihu vode.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo