0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

09.06.2023 / 09:08 Regija - Splitski poduzetnik

Preminuo Juroslav Buljubašić, jedan od najbogatijih Hrvata

Preminuo Juroslav Buljubašić, jedan od najbogatijih Hrvata
Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić umro je u 63. godini života u bolnici na Sardiniji od posljedica moždanog udara, objavljeno je u četvrtak na njegovoj Facebook stranici.

Buljubašić je umro u četvrtak ujutro u bolnici Sassari nakon što mu je dan ranije pozlilo na Sardinji gdje je bio s obitelji na svom brodu, javila je Hina.

Buljubašić, koji je glasio za jednog od najbogatijih Hrvata karijeru je počeo sredinom 80-ih godina osnivanjem tvrtke SEM (Split Elektromont) za montažu telefonskih centrala i uređaja.

Smatralo ga se jednim od najuspješnijih hrvatskih privatnih brodara. U posao s putničkim brodovima krenuo je početkom 90-ih te je 1993. povezao Split i Anconu. Kasnije su njegovi veći brodovi plovili na prekooceanskim rutama.

Imao je dva hotela, putničku agenciju i bio je jedan od osnivača Splitsko-dalmatinske banke. Također je prvi Hrvat koji je uplatio rezervaciju za prvi komercijalni let u zemljinu orbitu.

U javnosti je poznato da je bio u dobrim odnosima s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji je plovio na njegovoj 18-metarskoj jahti "Malo vitra" nakon što je podnio ostavku na premijersku dužnost.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo