9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

09.06.2023 / 10:48 Rat u Ukrajini - Herson

Ukrajina: Imamo dokaz da su Rusi raznijeli branu

Ukrajina: Imamo dokaz da su Rusi raznijeli branu
Foto: Arhiva

Ukrajinska služba unutrašnje bezbjednosti saopštila je u petak da je presrela telefonski poziv koji je dokazao da su Rusi digli u vazduh branu kod Hersona.

Služba bezbjednosti Ukrajine objavila je na svom Telegram kanalu jednoipominutni audio snimak navodnog razgovora.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane u Hersonu koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da je pucanje brane ruska "ekološka bomba masovnog uništenja", dok iz Moskve poručuju da je riječ o terorističkom aktu koji su izvele ukrajinske snage u okviru svoje kontraofanzive.

Guverner Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije Vladimir Saldo izjavio je danas da su dvije osobe ubijene i dvije ranjene u Golaja Pristanu kada su Ukrajinci granatirali punkt za evakuaciju civila sa poplavljenog područja, usljed uništenja Kahovske brane.

U međuvremenu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio Ukrajinu za napade na ruske spasioce u poplavljenom području, prenio je Reuters

Ukrajinski zvaničnici su u srijedu optužili ruske snage da ciljaju spasioce na desnoj obali Dnjepra, koja je pod kontrolom Kijeva, navodi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo