560°C
Mostar 578°C
Tuzla 571°C
Banja Luka 574°C
Bihać 564°C

21.06.2023 / 17:42 Politika - Predsjedništvo BiH

Smijenjen ambasador Skaka, imenovan Halilović

Smijenjen ambasador Skaka, imenovan Halilović
Foto: arhiv

Predsjedništvo BiH je na danas održanoj sjednici smijenilo ambasadora BiH u Kataru Abdulahu Skaku, a umjesto njega za ambasadora BiH imenovan je Semir Halilović.

Prihvaćen je prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da za novog ambasadora bude imenovan Semir Halilović, sin penzionisanog generala ARBiH Sefera Halilovića.

Semir Halilović je tokom političke karijere bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Semir Halilović, rođen 1981. godine, je pravnik, sociolog, magistar ekonomskih i doktor političkih nauka. Student generacije u dva navrata. Halilović je autor dvije povijesno-političke istraživačke knjige, a objavio je šest naučnih i stručnih radova iz oblasti politologije, sociologije i političkog marketinga u univerzitetskim i akademskim časopisima u Bosni i Hercegovini. Aktivno govori engleski jezik, te turski jezik pasivno.

Skaka je prije mjesec dana uhapšen u aferi "Vizionar", a prije nekoliko dana pušten iz pritvora u Zenici i određen mu je kućni pritvor. Tužilaštvo KS Skaku sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Na sjednici Predsjedništva BiH danas je smijenjen ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. Na prijedlog Željka Komšića, imenovan je Ivan Orlić, koji je bio ambasador BiH pri Vijeću Evrope.

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića imenovan je novi ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji, a to je Razim Čolić.

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića donesena je odluka o imenovanju Razima Čolića na dužnost vanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji (Rijad) i razrješenju Muhameda Jusića sa dužnosti vanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji u Rijadu, kao i sa dužnosti nerezidentnog ambasadora u Republici Jemen i Sultanatu Oman.

Razim Čolić rođen je 1963. godine u Gradačcu. Završio je Filozofski fakultet - komparativne religije i engleski jezik u Islamabadu. Aktivno govori, čita i piše engleski i arapski jezik, a služi se ruskim i urdu jezikom.

Obavljao dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji od 2005. do kraja 2012. godine. Tokom njegovog mandata pokrenuti su skoro svi međudržavni bilateralni sporazumi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije koji su okončani ili još uvijek traju. Bio je i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo