5°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

30.06.2023 / 09:00 Komentari - Komentar za Vijesti.ba

Lazović: Dodik snagu nalazi u blagim reakcijama stranaca

Lazović: Dodik snagu nalazi u blagim reakcijama stranaca
Foto: Vijesti.ba

Nakon odluka Narodne skupštine RS u vezi za donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BIH na teritoriji manjeg entiteta, rekacije ne stišavaju. 

Kako je za Vijesti.ba rekao prvi predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, NSRS je donijela jedan neustavan zakon koji se suprotstavlja Ustavu Bosne i Hercegovine.

- To je jedna hazardna igra Milorada Dodika, koju on povlači svih ovih godina. I tako stalno podižući ljestvicu. Snagu za to nalazi u blagim reakcijama međunarodne zajednice, ambasade SAD, gospodina Schmita kao i EU. Što više oni izražavaju čuđenje potezima Milorada Dodika, ono sve više podiže ljestvice. Tako da se ovo može smatrati klasičnim državnim udarom. Tim prije što odluke NSRS apsolutno nisu u skladu s osnovnim namjerama Dejtonskog ustava, kaže Lazović.

On smatra da Dodik pokušava da Ustavni sud BiH, koji je nadetnička kategorija i najznačajnija ustanova u BiH, da pretvori u etnički skup ustavnih sudija i entitetsku organizaciju. Lazović naglašava i Dodikovo odlično poznavnaje političkog života u BiH. 

- On to vješto radi, tako da polako amortizira i medije i javnost tim ekstremnim i radikalnim potezima. Dakle, on vješto razapinje zamke svim domaćim političkim liderima, na način da ih uvodi u svoju igru. I to je zaista opasno za Bosnu i Hercegovinu, kaže Lazović i dodaje:

- Postavlja se i pitanje da li će ova 'trojka' uspjeti da se odupre tome, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, ne smiju ulaziti u neke kompromise koji će Ustavni sud svesti na etničku organizaciju.
 
Lazović kaže da Ustavni sud BiH treba raditi u interesu građana. 

- Ako se još doda primjesa da sudije moraju dolaziti na način da iz RS dođu dva Srbina, a iz Federacije dva Bošnjaka, odnosno dva Hrvata, onda to nije Ustavni sud BiH koji će raditi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, kaže Lazović 

- Mislim da javnost od međunarodne zajednice očekuje adekvatnu reakciju. Njihovo čuđenje i isčuđvanje potezima Dodika dovodi do toga da sve veći broj sumnja koji su krajnji ciljevi međunarodne zajednice, kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu građani očekuju žešće reakcije, kaže Lazović za Vijesti.ba.

Očekuje žešće reakcije prije svega Tužilaštva BiH, koje mora štiti ustav Bosne i Hercegovine.

- I zaista se pitamo da li je Kajganić, uopće u BiH. Gdje je, šta radi, jer mi iz Tužilaštva BiH, nemamo nikakve reakcije. Gospodin Schmit također mora iskoristiti Bonske ovlasti. Američka administracija da pored čuđenja i poruka koje upućuje Dodiku, kao najjača država kada je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum mora povlačiti određene poteze, kada je u pitanju takvo ponašanje. Nisu dovoljne samo te crne liste, jer iskustvo pokazuje da što je više ljudi na crnoj listi to je gore stanje u Bosni i Hercegovini. Nosioci tih crnih lista napreduju, i čak uvjetuju i viđaju međunarodnu zajednicu, smatra Lazović.

On poziva na jedinstvo prodržavnih političkih struktura. 

- Bez obzira ko je trenutno u opoziciji a ko je na vlasti. Na tim krupnim pitanjima treba biti jedinstvo prodržavnih političkih struktura, intelektualnog i civilnog sektora, kako bi se poslala jaka poruka i međunarodnoj zajednici da mora reagirati. To je ono što se očekuje od domaćih struktura. A od međunarodne zajednice se očekuje da zaštite ustavno uređenje Bosne i Hercegovine. Na konkretni način a ne samo blagim saopštenjima i čuđenjem, zaključuje Lazović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo