5°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

02.07.2023 / 08:00 Komentari - Osvrt

Hoće li Schmidtove izmjene završiti poput 'Inzkovog zakona' - bez procesuiranih!?

Hoće li Schmidtove izmjene završiti poput 'Inzkovog zakona' - bez procesuiranih!?
Foto: Vijesti.ba

Niko više neće smjeti negirati genocid jer će u protivnom biti kažnjen.

Bio je to opći komentar nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu 2021. godine nametnuo odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina.

Za 20 dana navršiće se tačano dvije godine od ovog zakona, negiranje je u manjoj mjeri nastavljeno, ali do danas niti jedan negator genocida i ratnog zločina nije odgovarao.

Posljednji put Milorad Dodik negirao je genocid u Srebrenici na komemoraciji u Donjoj Gradini žrtvama ustaških zločina. Dodik je tada naveo da protiv njega postoje optužnice, iako one u stvarnosti nisu podignute.

“A ja evo kažem da nije bilo. Pošto mi je malo ovih 100 optužnica, da kažem – nije bio genocid nego je bio zločin za koji su pojedinačno odgovarali i trebali odgovarati oni koji su to činili”, rekao je Dodik.

Bio je to osmi put da predsjednik Republike Srpske negira ili umanjuje genocid u Srebrenici od kada je to zabranjeno u julu 2021. godine. Ipak, protiv njega do sada nije podignuta niti jedna optužnica. Glavni tužilac Milanko Kajganić je u emisiji “Pečat” na RTRS-u sredinom aprila objasnio da za podizanje optužnice nisu ispunjeni uslovi.

Detektor je objavio podatak da su državni tužioci do kraja 2022. godine odlučili da neće sprovoditi ukupno 27 istraga o negiranju genocida, drugih ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Od jučer su, odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta, ponovo na sceni izmjene Krivičnog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Sudeći po rezultatima rada Tužilaštva po Inzkovim dopunama Krivičnog zakona, teštko je biti optimističan da će se nešto promijeniti nakon Schmidtovih izmjena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo