°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -1°C

16.07.2023 / 21:34 Komentari - Gdje su zločinci heroji

Pred Srbijom je još slučajeva Koste K: Simpatizerke Mladića kao primjer!

Pred Srbijom je još slučajeva Koste K: Simpatizerke Mladića kao primjer!
Foto: Vijesti.ba

U Srbiji bi i Kosta K. bio heroj nakon maskra u školi, da nije pobio sunarodnike ...

Srbija je početkom maja doživjela dva stravična masakra u nepuna tri dana.

Prvo je trinaestogodišnji Kosta K. u školi u Beogradu ubio osmero djece i domara, a nakon toga je dvadesetjednogodišnji Uroš Blažić kod Mladenovca ubio 8 i ranio 14 ljudi.

Čelni ljudi Srbije, predvođeni Aleksandrom Vučićem za sve su okrivili roditelje i "zapadne vrijednosti", pokušavajući skrenuti pažnju domaće, regionalne i svjetske javnosti sa vlstitog dvorišta.

U tom dvorištu je sigurna kuća za ratne zločince. Desetinama njih Srbija je osigurala zaštitu od krivičnog gonjenja za genocid i druge najteže ratne zločine, počinjene uglavnom u BiH. Među njima je i Novak Đukić optužen za napad na Tuzlansku kapiju u kojem je ubijeno preko 70 tuzlanskih mladića i djevojaka.

I nije to samo odlika aktuelne vlasti i zvaničnog Beograda, već tamošnjeg većinskog građanstvo. U Srbiji se nikada nije masovno odala počast za ubijenu mladost Tuzle ili za 1601 dijete ubijeno u Sarajevu. O izvinjenju da ne govorimo. Umjesto toga, oni koji su učestvovali u njihovom ubijanju ili ga naređivali redovni su gosti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Da Srbija zapravo želi takvo društvo, pokazuje i najnovija odluka šefa BIA-e Aleksandra Vulina da dvije studentice koje su u Sarajevu veličale Ratka Mladića i slavile ubijanje Bošnjaka, nagradi stipendijama za školovanje u Beogradu.

- To što je direktor BIA nagradio 2 studentkinje za veličanje osuđenog za genocid je u skladu sa stavovima vlasti i 99% opozicije u Republici Srbiji. Ima li šanse za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zlocinaca?, upitala je danas Nataša Kandić.

Tačan odgovor dao joj je novinar i kolumnista Dragan Bursać: Nema!

Sudeći po stavovima iz Srbije, sve su prilike da je jedina greška dječaka Koste K. ta što je ubio svoje sunarodnike. Sve drugo bi ga, vrlo izvjesno, pretvorilo u heroja.

D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo