5°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

02.08.2023 / 09:40 Komentari - Osvrt

U BiH politiku kroje osobe s američke crne liste!

U BiH politiku kroje osobe s američke crne liste!
Foto: Vijesti.ba

Gotovo čitavo rukovodstvo entiteta RS i oni funkcioneri iz manjeg bh. entiteta koji obnašaju funkcije na nivou države na crnoj su američkoj listi.

Od ranije je pod američkim sankcijama predsjednik RS Milorad Dodik. Pod sankcijama su i još tri zvaničknika izvršne vlasti RS - predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar pravde Miloš Bukejlović i od ranije ministar zdravstva Alen Šeranić i drugi.

Od prije par dana na crnoj listi je i čelni čovjek zakonodavne vlasti entiteta RS Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine.

Kada je u pitanju državni nivo vlasti, pod sankcijama je član Predsjedništva BIH Željka Cvijanović, a od ranije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i to pod ozbiljnim optužbama za korupciju.

Radi se uglavnom o kadrovima SNSD-a, osim Stevandića koji je predsjednik Ujedinjene Srpske, svojevrsnog satelita SNSD-a.

Osim toga, na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD društvo im pravi i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara iz HDZ-a.

Tako je praktično od izvršne do zakonodavne vlasti u RS, preko Predsjedništva BIH do Kolegija Parlamentarne skupštine niz donosioca odluka u BIH na američkoj crnoj listi. Dobar dio njih je na izborima dobio povjerenje birača, ali i koalicionih partnera koji su ih birali na rukovodeće pozicije nakon izrečenih sankcija.

S druge strane, tužilaštva nisu uradila ništa da istraže navode iz obrazloženja američkih sankcija. Čak ni one navode koji govore o direktnoj umiješanosti Nikole Špirića u koruptivne radnje.

D.N.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo