15°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

03.08.2023 / 16:22 BiH - Nakon pisanja Vijesti

Inspekcija kontrolisala ruglo na Stupu, potvrđene nelegalne radnje

Inspekcija kontrolisala ruglo na Stupu, potvrđene nelegalne radnje
Foto: Vijesti.ba
Nakon pisanja Vijesti.ba o ruglu na ulazu u Sarajevo, nelegalnim objektima i smetljištu u koje je pretvorena pijaca na Stupu, u ulici Kurta Schorka, reagovala je jedna od nadležnih inspekcija.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS (KUIP KS) prije tri dana je, u postupku timskog inspekcijskog nadzora, od strane tržišno- turističkog i sanitarnog inspektora KUIP KS, na lokalitetu uz magistralni put prema aerodromu u ul. Kurta Schorka bb konstatovano da je šest lica iz Sarajeva i Gradačca postavilo tezge za prodaju voća, povrća i cvijeća izvan pijačnog prostora, bez odobrenja nadležnog organa.



- Nakon utvrđivanja vlasništva tezgi i registrovanog obrta kontrolisanim licima izdata su rješenja o otklanjanju nedostataka i po istima će se pratiti stanje izvršenje naređenih mjera. Kantonalni sanitarni inspektor je na licu mjesta izdao rješenja svim subjektima nadzora za generalno čiščenje i uređenje prostora, te uklanjanje viška gajbi, paleta i drugih materijala sa navedene lokacije, sa rokom izvršenja od sedam dana, što će se kontrolisati u narednom periodum, navode iz KUIP KS.



Iz ove ustanove za Vijesti.ba napominju i “da se na nekoliko mjesta uz cestu ul. Kurta Schorka nalaze improvizirani prostori omotani materijalom od vreća i slično koji su u momentu kontrole bili prazni, a kako se radi o bespravnom zauzimanju javne površine, što je u nadležnosti lokalnih zajednica, predmet će biti proslijeđen na nadležno postupanje komunalnoj inspekciji Općine Ilidža i Općine Novi Grad Sarajevo”.

Dodaju da je “lokalitet pijace na Stupu nerijetko predmet usmjerenih i redovnih nadzora inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP KS).

- Međutim, problem predstavlja što se fizička lica i nakon naloženih i izvršenih mjera, po odlasku inpekcije ponovo vraćaju na tu lokaciju, navode iz KUIP KS za Vijesti.ba.



Podsjetimo, kako smo ranije pisali, Vlada KS je obećala od Sarajeva napraviti metropolu, a prvo što u Sarajevu dočeka turiste je ruglo na Stupu. Pri tome, nelegalno. Reakcija Kantonalne uprava za inspekcijske poslove KS je za pohvalu, ali ova institucija ne smije ostati usamljena u svojim nastojanjima. U koštac sa ovim problemom konačnoi bi se trebale uhvatiti i nadležne inspekcije Općina Ilidža i Novi Grad, ali i viši nivoi vlasti, od od ministarsrva privrede KS, preko federalnih inspekcija do organa nadležnih za oblast (ne)plaćanja poreza.


A.D

(Vijesti.ba)

Izdvajamo