8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

07.08.2023 / 06:00 Komentari - Osvrt

Od Prijedora do Žepe: Krah Ćosićeve mašinerije laži

Od Prijedora do Žepe: Krah Ćosićeve mašinerije laži
Foto: Vijesti.ba

Velikosrpska mašinerija po svoj prilici će morati da mijenja istorijsku disciplinu koju je ustanovio 'otac srpske nacije' Dobrica Ćosić. 

"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući historiju, sadašnjost, a mnogi su mislili i budućnost srpske politike. 

Barem je tako mislio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dok je na zvanični instagram nalog naziva "budućnost Srbije" postavljao fotografiju protjeranih Bošnjakinja iz Žepe prikazujući ih kao srpske stradalnike u akciji 'Oluja'. 

U vrijeme kada je Dobrica Ćosić pisao da je "laž u samom biću Srbina" to bi možda i prošlo. Laž je ostala u biću, ali su se okolnosti promijenile. Nekada se na laži nije odgovaralo istinom, nekada nije smjelo, nekada bi bile prešućene. U bahatosti se izgubila i inventivnost, pa će Avdo Avdić sjajno primijetiti da je "beba iz Žepe raskrinkala sve laži i nekadašnjeg i današnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha Republike Srpske i Srbije".

"Nikada više", reći će direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić uz prethodno pojašnjenje da su "ovako napisali i historiju Drugog svjetskog rata. Onog u kojem su nas "oslobađali". Uglavnom od vlastitih života i imovine".

Razotrkivena laž ubrzo je postala regionalna vijest. Da su velikosrpski sanjari nenavikli na takve okolnosti govori i pravdanje "nenamjernom greškom" i pozivanje na stav "Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni vjersku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom". 

Itekako imaju i itekako ne poštuju. Lažu i u opravdanju, a laže i patrijarh. O tome koliko poštuju svaku žrtvu pokazuje sramno obilježavanje 'Oluje' u gradu u kojem je srpska vojska likvidirala preko 3000 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Tamo su majčine suze imale i vjersku i etničku pripadnost. Kao što su i ruke katila imale jasnu vjersku i etničku pripadnost. 

Ta istina je za vijeke vijekova zapisana u presudama međunarodnih sudova. I to niko i nikada više neće moći promijeniti, niti će istini moći zabraniti. 

Uoči samog obilježavanja u Prijedoru smo napisali da je "neko ko je bio Miloševićev ministar informisanja morao biti rođeni lažov, da je Vučić to bio i da je to i danas". No, oni o kojima laže više nisu isti. 


D.N.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo