22°C
Mostar 28°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

23.08.2023 / 10:46 Komentari - Analize

Tageszeitung: Dodik bi bez Orbana finansijski propao

Tageszeitung: Dodik bi bez Orbana finansijski propao
Foto: Arhiv
Viktor Orban „okuplja svoje bataljone“, piše berlinski „Tageszeitung“ o susretu lidera Mađarske, Turske, Srbije, ali i RS proteklog vikenda u Budimpešti.

„Vlada premijera Orbana pažljivo je odabrala datum sastanka prijatelja Mađarske: 20. august je državni praznik i obilježava se u spomen na osnivača države, Stefana i Ugarskog, koji je pokrstio zemlju od 1000. do 1038. godine i tako stvorio temelje za uspon Mađarske kao evropske sile“, piše berlinski Tageszeitung.

„Orban je u nedjelju (20.8.2023.) pozvao razne šefove vlada u Budimpeštu. Između ostalih i turskog predsjednika Recep Tayyip Erdoğana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nekoliko političara iz centralne Azije. Na prvi pogled suprotstavljeni političari. Orban time demonstrira svoju nezavisnost“, ocijenjuje autor teksta, novinar Erich Rathfelder.

Uz to je, navodi se dalje u tekstu, u nedjelju na novom stadionu u Budimpešti počelo i Svjetsko atletsko prvenstvo.

„U svjetlu toga, Viktor Orban je svjetskoj javnosti mogao da se predstavi i kao pouzdan organizator, a i da demonstrira svoju verziju ’historijske prekretnice’: Mađarska bi trebalo da blista, trebalo bi da pokaže da je izašla iz sjenke satelita – ranije Istočnog bloka, a danas EU – i da slijedi sopstvenu nacionalnu političku agendu. Umjesto da bude dio EU kojom upravlja ’ljevičarska’ klika, Mađarska bi trebalo da postavlja sopstvene akcente za razvoj Evrope“, piše njemački list.

Političari u Briselu, dodaje se, Viktora Orbana, koji autokratski vlada, smatraju predstavnikom korumpiranih i antidemokratskih režima, i koji Evropu želi da usmjeri u desničarsko-konzervativnom i antidemokratskom smjeru.

„I on već okuplja svoje bataljone“, piše autor.

Vučić – direktni Orbanov saveznik

„U Srbiji je pronašao direktnog saveznika. Orban i Vučić djeluju kao politički par“, piše Tageszeitung.

„Također, bez Orbanove finansijske podrške Milorad Dodik, lider bosanskih Srba u Bosni i Hercegovine, propao bi ne samo politički, već i finansijski. Zajednička ’hrišćanska’ antimuslimanska pozicija usmjerena je kod Mađara, kao i kod Srba, ne prema salafistima, nego naročito prema autohtonim balkanskim muslimanima. Oni takođe dijele i njihovu odbojnost prema kulturnim i seksualnim slobodama u liberalnim demokratijama i pri tom čak imaju iza sebe i kler iz Varšave“, piše autor berlinskog lista.

Ipak, kada je riječ o Rusiji, Varšava je protiv Orbanove i Vučićeve pozicije.

„Uprkos svojim simpatijama prema hrišćanstvu, Poljaci ne mogu da dobiju ništa od aktuelne mađarske politike prema Rusiji.“

„Ni odnosi sa Turskom ne odgovaraju tome“, navodi Tageszeitung.

„Erdoganu bi moglo da bude teško da potpuno izda i napusti balkanske muslimane. On je već više puta u Sarajevu izjavljivao da će poslati vojsku ako budu ugroženi. No, on dijeli Orbanov stav kada je riječ o liberalnim demokratijama i učestvuje u zajedničkim ekonomskim projektima.“

Autor na kraju zaključuje: „Orban želi da bude odlučujuća sila na Balkanu i pritom može da se osloni na naivnost Brisela i liberalnih demokrata.

Mađarska bi sada trebalo da preuzme komandu nad trupama Evropske unije u BiH i ljudi u Sarajevu se pitaju: ’Ko bi trebalo da nas zaštiti od napada nacionalističkih Srba’.“


(Vijesti.ba / DW)

Izdvajamo