13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

04.09.2023 / 11:55 Obrazovanje - Foto

Počela nastava u HNK, u školskim klupama nešto više od 23 hiljade učenika

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u ponedjeljak je počela nastava, a u školske klupe sjelo je nešto više od 23 hiljade učenika.

Tim povodom u Šestoj osnovnoj školi u Mostaru održana je prigodna manifestacija na kojoj je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović zaželio sretan i uspješan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Poručio je kako je sve spremno za početak nastave i da su za sve osnovce obezbijeđeni besplatni udžbenici.

Po njegovim riječima, na ukupnom nivou broj učenika u tom kantonu smanjen je za 210.

- U HNK u prve razrede osnovnih škola upisana su 42 učenika manje nego u prošloj godini, dok je u prve razrede srednjih škola upisano 69 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Na ukupnom nivou broj učenika je smanjen za 210. To je jedna poražavajuća okolnost, ali ja se nadam da će u narednom periodu biti bolje generacije - kazao je ministar u izjavi za novinare.

Dodao je kako su u osnovnim školama ukupno 16 304 učenika te da je u prve razrede osnovnih škola upisano 1717 učenika.

U srednjim školama u tom kantonu je, kaže ministar, 6781 učenik, dok je u prve razrede tih škola upisan 1821 učenik.

Govoreći o stanju u područnim školama, Hadžović kaže kako u manje naseljenim mjestima ima određenih problema, ali da Vlada HNK pokušava da održi te škole sve dok u njima ima učenika, kako se ne bi desilo da dijete koje je, recimo, prvi razred putuje po 10 ili 15 kilometara do centralne škole.

Potvrdio je i kako se čeka saglasnost Zavoda za školstvo za nove pedagoške standarde.

- Kroz te standarde smo definisali rad pedagoga i psihologa, kao i logopeda, socijalnog radnika, edukatora i svih onih potrebnih zanimanja u školama, u zavisnosti od škole. Bitno je da se pravi pedagoško-psihološki profil djeteta, da se sa svakim djetetom priča, da se sa svakim djetetom provede jedan razgovor koji je vrlo bitan za samo dijete, zatim s roditeljima, s nastavnicima te da se na jedan način sklopi slika o djetetu od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole i taj bi dosje putovao zajedno s djetetom- naglasio je ministar.

Direktorica Šeste osnovne škole Edna Isić - Balić kazala je kako je ove godine u prve razrede u toj školi upisano 38 prvačića, naglasivši kako su zadovoljni upisom te da nema značajnih odstupanja u odnosu na prethodne godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo