5°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

06.09.2023 / 20:46 Kultura - Svečana ceremonija

U Sarajevu otvoren 11. Juventafest, promovirana i poštanska marka sa motivom festivala

U Sarajevu otvoren 11. Juventafest, promovirana i poštanska marka sa motivom festivala
Foto: FENA
Svečanom ceremonijom u Pozorištu mladih Sarajevo otvoren je 11. Internacionaln festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Tokom ceremonije, upriličena je promocija filatelističkog izdanja poštanske marke i koverte o temi „Euromed Postal, mediteranski festivali", i to sa motivom Juventafesta.

Idejni tvorac poštanske marke, koverte i žiga je Adi Kubur, koji je ujedno i idejni tvorac vizuala Juventafesta.

- Maska je osnovni motiv Juventafesta, ali za poštansku marku smo se odlučili da idemo sa prvim vizualom koji je obilježio Juventafest na svoj način. Na vizualu je maska, lik koji se stalno pojavljuje u teatru, a iza maske može biti svašta - prokomentirao je Kubur u izjavi za Fenu.

Na večerašnjoj svečanosti dodijeljene su i zahvalnice autoru poštanske marke Adiju Kuburu, mentoru prilikom izrade marke, profesoru sa Akademije likovnih umjetnosti Bojanu Hadžihaliloviću, Juventafestu i direktorici Festivala Jasni Diklić.

Juventafest počinje predstavom "The Fallibility of Man" iz Mađarske.

Kako je najavljeno, već 7. septembra publika će imati priliku da pogleda predstavu "Oslobodite umjetnike" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 8. septembra na programu je "Paklena pomorandža" u izvedbi Kulturociklin i KCK Kruševac, kao i predstava "Progovori" Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik - Damski studio "lvana Jelić".

Na istoj sceni, 9. septembra na programu su dvije predstave: izvedba "The octopus is slowly crawling back into itself" Srednje vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija iz Ljubljane, te "Sergej i njegove sjene" koju predstavlja Zagrebačko kazalište mladih/Učilište,

Ulaz na sve predstave je besplatan i očekuje se da će Juventafest do 10. septembra ugostiti veliki broj srednjoškolaca.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo