9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

09.09.2023 / 18:47 Kultura - Udruženje "Medija-Art"

Učešćem u inkluzivnim radionicama Juventafesta mladi prevazilaze sami sebe

Učešćem u inkluzivnim radionicama Juventafesta mladi prevazilaze sami sebe
Foto: Juventafest

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji se u organizaciji Udruženja "Medija-Art“ održava jedanaestu godinu, ugostio je više od stotinu učesnika iz pet zemalja i pružio im jedinstvenu priliku da svih pet festivalskih dana provedu zajedno družeći se i učeći.

Od 2019. Juventafest je, u saradnji s Udruženjem "Život s Down sindromom FBiH“, postao dio pokreta za inkluziju te su mladi s Down sindromom i ove godine učestvovali u radionicama.

Također, u okviru radionice za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, danas je održana prezentacija "Dramska pedagogija u školama, ključni faktori za uspješnost inkluzivnog dramskog stvaralaštva“.

Kako je saopćeno, festivalske radionice vrijedan su dio programa, jer upravo one omogućavaju mladima da prošire svoja znanja i izraze svoju kreativnost, koje ponekad ni sami nisu svjesni. Srednjoškolci iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine drugog dana festivala započeli su, kako navode iz Juventafesta, neprocjenjiva istraživanja kroz četiri radionice koje vode stručnjaci iz prakse, specijalizirani za te oblasti.

Glumica i docentica na predmetu Pokret Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Irma Alimanović, svoje dugogodišnje iskustvo s mladima nesebično je podijelila s učesnicima radionice karakterne maske.

Vrijedno su radili i učesnici radionice muzičkog teatra, predvođeni Irmom Mulić, voditeljicom Odjela za izvođačke umjetnosti prve edukativne i produkcijske platforme za muzički teatar u BiH Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimedijalu, gdje se bavi nastavnom pedagogijom s djecom i mladima.

Radionica osnove animacije pokreta održana je pod mentorstvom Stipe Gugića, koji je diplomirao glumu i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a nakon toga stekao dragocjeno internacionalno iskustvo. Godine 2021. osnovao je umjetničku organizaciju MOMO, sa sjedištem u Sinju, koja producira lutkarske predstave.

Maksimum iz učesnika radionice plesa izvukao je Edis Bilić, glumac čije obrazovanje obuhvata glumu, govor i glas, pjevanje, scenske borbe, rad s maskama, klaunovsku igru, ples i glumu pred kamerama.

Radionice 11. Juventafesta, kao i prethodnih godina, veliki su izazov kako za mentore tako i za učesnike, koji su svakodnevnim radom od četvrtka do subote uspjeli prevazići sami sebe, navode iz direkcije ovog festivala.

Prezentacije njihovog rada publika će imati priliku vidjeti posljednjeg dana Juventafesta, nakon čega slijedi dodjela nagrada i zatvaranje ovogodišnjeg festivala.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo