15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

13.09.2023 / 07:35 Rat u Ukrajini - Sevastopolj

Gori važno brodogradilište na Krimu, oštećena dva broda

Gori važno brodogradilište na Krimu, oštećena dva broda
Foto: Twitter

Brodogradilište u Sevastopolju na Krimu gori i dva su broda oštećena nakon što je Ukrajina rano jutros napala luku s deset raketa i tri brza čamca, objavilo je rusko ministarstvo odbrane. 

Protivzračna odbrana oborila je sedam raketa, a patrolni brod uništio je sva tri čamca, dodalo je ministarstvo na društvenoj mreži Telegram.

"Kao rezultat udara neprijateljskih krstarećih raketa dva broda koja su bila na popravku su oštećena", kaže ministarstvo. Mihail Razvožajev, proruski guverner Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu i velike luke na Crnom moru, rekao je na Telegramu da su povrijeđene najmanje 24 osobe.

Ukrajina se nije oglasila

Strateško brodogradilište na poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. gradi i popravlja brodove i podmornice ruske crnomorske flote koja je izvela brojne napade na Ukrajinu dronovima i krstarećim raketama. Razvožajev je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako gori lučka infrastruktura. Ruski informativni kanali na Telegramu također su prikazali video snimke i fotografije buktinje uz more.

Službeni Kijev zasad se nije oglasio. Ukrajina nikada ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji ili na ukrajinskim teritorijima koje kontroliše Rusija. No, posljednjih mjeseci govori o tome da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže protuofanzivi Kijeva, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo