°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka °C
Bihać 13°C

13.09.2023 / 15:27 Kultura - Historijski muzej BiH

Razgovor o temi revalorizacije naslijeđa Drugog svjetskog rata u muzejima

Razgovor o temi revalorizacije naslijeđa Drugog svjetskog rata u muzejima
Foto: Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH najavio je za 16. septembar razgovor o temi revalorizacije naslijeđa Drugog svjetskog rata u muzejima.

U razgovoru će učestvovati dr Nataša Jagdhuhn, autorica knjige "Postjugoslovenski Metamuzeji. Revalorizacija naslijeđa Drugog svjetskog rata u postkonfliktnim društvima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije" i dr Melina Sadiković.

Ta knjiga objavljena je pri Izdavačkoj kući Palgrave, a analizira načine na koje se baština Drugog svjetskog rata rekonstruiše i revalorizuje u memorijalnim muzejima Drugog svjetskog rata postsocijalističkih i postkonfliktnih država.

- Istraživanje obuhvata muzeje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tranzitni položaj muzeja Drugog svjetskog rata omogućava promatranje tih institucija kao historijskih artefakata. Između ostalih, Historijski muzej BiH je bio predmet istraživanja: tokom procesa rada je korištena muzejska arhiva i razgovori sa osobljem muzeja - navodi se.

Nataša Jagdhuhn je muzeologinja čije je istraživanje usmjereno na konstrukte pamćenja u državama nasljednicama Jugoslavije, historiju muzeologije i aktualne rasprave o dekolonizaciji baštine diljem svijeta. Trenutno radi na postdoktorskom projektu Pokret nesvrstanih i dekolonizacija muzejskog polja: jugoslavenski antikolonijalni muzeji (1961.–1989.) na  Friedrich-Schiller Univerzitetu u Jeni.

Razgovor moderira dr Melina Sadiković, interdisciplinarna istraživačica iz Sarajeva, koja se bavi, između ostalog, istraživanjem uloge muzeja u izgradnji narativa o ratu.

- Razgovor će biti održan u Historijskom muzeju BiH 16. septembra s početkom u 19 sati - saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo