13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

13.09.2023 / 20:53 Muzika i Film - Festival duhovne muzike

Zbor 'Sejfullah' iz Konjica predstavlja BiH na Samma međunarodnom festivalu u Kairu

Zbor 'Sejfullah' iz Konjica predstavlja BiH na Samma međunarodnom festivalu u Kairu
Foto: Sejfullah

Zbor „Sejfullah“ iz Konjica dobio je službeni poziv, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, za sudjelovanje na 16. Samma međunarodnom festivalu duhovne muzike i pjesme koji će od 20. do 29. septembra biti održan na različitim lokacijama u Kairu (Egipat).

Organizatori su Ministarstvo kulture, Fond za kulturni razvoj te Ministarstvo za antikvitete Arapske Republike Egipat, a cilj je poziv na mir i zajedništvo jezikom duhovne glazbe i pjesme te informiranjem o različitim kulturama.

Sejfullah, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, nastupit će zajedno s brojnim ansamblima i zborovima koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

''U prijestolnici svjetske kulturne baštine i najvećih dostignuća u umjetnosti Bliskog istoka nastojat ćemo predstaviti repertoar kojim kombiniramo različite izražaje, od tradicionalnih sufijskih melodija do ilahija i kasida te sevdalinki, a dio repertoara bit će na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku'', napisali su iz zbora.

Dodali su kako je nezaboravno iskustvo i izuzetna čast što će ponovno biti dio prestižnog festivala na kojem je sve upućeno na slušanje, učenje i istraživanje ljepote različitosti tradicija, glazbenog naslijeđa i kultura iz kojih dolaze sudionici s kojima će u konačnici, a prema konceptu festivala, u jedinstvenoj harmoniji pokloniti auditorijumu cjelovečernji koncertni program.

''Uistinu želimo obogatiti vlastito iskustvo istraživajući ovaj šaroliki kolorit duhovnosti i mašrika i magreba. Nakon brojnih gostovanja u Bosni i Hercegovini te u inozemstvu (V. Britanija. Luksemburg, Austrija, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Danska, Hrvatska, Saudijska Arabija, Turska...) vraćamo se, 'kolijevci civilizacije' koja čuva posljednje ostatke čuda antičkog svijeta – piramide u Gizi i hodamo obalama najduže rijeke na svijetu uz damar najljepše stare čaršije Khan el-Khalili, smještene tu nadomak Al-Azhar, nekada najprestižnije ustanova visokog obrazovanja'', napisali su u priopćenju.

Zbor "Sejfullah" iz Konjica osnovan je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njeguje duhovnu glazbu islama. U dosadašnjem radu bilježi brojne nastupe širom BiH, ali i u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Danskoj, Egiptu.

Zbor je do sada objavio dva albuma, prvi pod nazivom "Sjeta" 2007. godine, te "Live in Brisel" 2015. godine. Ime zbora se veže i za Sejfullaha ef. Prohu, istaknutog konjičkog učenjaka iz 19. stoljeća.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo