17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

15.09.2023 / 07:15 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Ukrajina: Napredujemo kod Bahmuta, na jugu Rusi imaju ogromne gubitke

Ukrajina: Napredujemo kod Bahmuta, na jugu Rusi imaju ogromne gubitke
Foto: Reuters

Ukrajina je nastavila s iscrpljujućom kampanjom povrata teritorija u blizini razorenog grada Bahmuta koji drže Rusi i nanijela je velike gubitke ruskim snagama na južnoj bojišnici, rekli su visoki vojni dužnosnici.

Ukrajinski izvještaji ocrtavaju žestoke borbe u mnogim dijelovima istočnog fronta, ali bez novih proboja u tromjesečnoj protuofenzivi.

No, ukrajinski napredak mnogo je sporiji od dobitaka koje su zabilježili prošle godine u povratu teritorija na sjeveroistoku.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi dužnosnici odbacili su tvrdnje zapadnih kritičara koji kažu da je tromjesečna ofanziva prespora i ometena strateškim pogreškama.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage odbile osam napada na istoku u žestokim sukobima južno od Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, rekla je da kijevske snage napreduju oko tri sela južno od Bahmuta - uključujući Andriivku. Isprva je izvijestila da je Andriivka stavljena pod ukrajinski nadzor, ali je kasnije rekla da to nije tačno jer borbe još uvijek traju.

Ruske snage zauzele su Bahmut u svibnju nakon višemjesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama. Ukrajinske snage su od tada otkidale ruske položaje, posebno južno od Bahmuta.

Maliar nije spomenula gradove Avdiivka i Marjinka, južnije u regiji Donjecka, dan nakon što su oba bila izložena teškim ruskim napadima.

Na južnom frontu, gdje su se ukrajinske snage usredotočile na zauzimanje skupina sela u napadu prema Azovskom moru, ruske trupe pretrpjele su "značajne gubitke" koji su smanjili njihovu obrambenu sposobnost, kazala je Maliar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo