14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

15.09.2023 / 19:36 Regija - Niš

Porfirije: Dižemo srpsku trobojku, jedinstvo nije ograničeno granicama

Porfirije: Dižemo srpsku trobojku, jedinstvo nije ograničeno granicama
Danas dižemo našu trobojku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg, ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom, izjavio je patrijarh srpski Porfirije na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana srpskog jedinstva u Nišu.

Patrijarh je naglasio da se raduje što je  opet sa srpskim narodom u Nišu.

"Јer po riječi pjesnika "i svuda gdje je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište". Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Srpski narod ovog kraja nepogrešivo jasno razumije šta je to jedinstvo i sloboda kao što je i svim srcem dokazao da je vrijedan jedinstva i slobode. Čestitam Dan srpskog jedinstva cijelom srpskom narodu sa željom da ovaj pozdrav dopre i do najudaljenijih geografskih krajeva gdje svetosavsko srce bije", poručio je patrijarh.

Patrijarh je dodao da "jedinstvo nije ogranično granicama već da je dijahrono i da se proteže kroz istoriju".

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je večeras u Nišu da Srbi moraju da budu jedinstveni oko vlasti i svojih institucija, ali da borbeni politički aktivizam ne smije da prestane."Ne želimo nikome da uzmemo slobodu, naivno smo vjerovali kada smo oslobađali Balkan i davali slobodu drugim narodima misleći da će nam biti zahvalini, ali nam se vratilo na kraju prošlog vijeka na način da kažu da mi tlačimo", rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu.

Prema njegovim riječima, ko god je naišao uzeo je od Srba, koji su uvijek stajali pred velike, i kad su naišli Turci i Nijemci i NATO.

On je naglasio da Nijemci djeluju isto kao i kada je djelovao Kalaj u BiH kada su napadali u Prvom i Drugom svjetskom ratu i pobili više od pola srpske nacije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je teško govoriti poslije patrijarha i Dodika.

"Bolje za vas, za nas i našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prešutim jer našu zemlju moramo da čuvamo. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku donijeli RS i mi. Mi Srbi smo uvek umijeli da se razjedinjujemo i da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe pogrde prihvatamo. Zamislite da kažu da postoje 'hrvatski Srbi'... Zašto nikad nije postojao 'srpski Hrvat', 'srpski Bošnjak'... Nigdje to niste mogli da čujete. Samo ste mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi",  rekao je Vučić.On je izjavio da u Crnoj Gori Srbi ne mogu da budu u vlasti jer nisu dovoljno uverljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve.

"Šta će Srbi u Vladi? Oni mogu da budu samo remetilački faktor. Tako vam je svuda. Kažu da vole Srbe, ali one koji ne vole Beograd i Srbiju. To su nam radili i od Pavelića i prije Pavelića",  kazao je Vučić.

On je pozvao sve građane koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici svog naroda, ali da srpskom narodu ne oduzimaju pravo da se zovu Srbima, ponosnim na svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

"Ništa više od toga ne tražimo", rekao je Vučić.

Kaže i da zadugo pravde za Srbe neće biti.

"Nas optužuju da pravimo Veliku Srbiju, a lažu...", kazao je Vučić.

On je rekao da na Kosovu nema ranjenih Albanaca, ali zato ima sedmorica ranjenih Srba, od toga dvoje djece.

"I ko je kriv? Ili obje strane ili Srbi. To se neće uskoro promijeniti", kazao je on.

Podsjetimo, RS i Srbija slave 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prenosi RTRS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo