8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

18.09.2023 / 20:46 Rat u Ukrajini - Kršenje EU pravila

Ukrajina se žalila WTO-u na žitni embargo Poljske, Slovačke i Mađarske

Ukrajina se žalila WTO-u na žitni embargo Poljske, Slovačke i Mađarske
Foto: Profimedia

Ukrajina je podnijela pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske nakon što su zabranile uvoz ukrajinskog žita i drugih proizvoda, objavila je visoka ukrajinska dužnosnica u ponedjeljak.

Prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko rekla je da Ukrajina smatra takve zabrane kršenjem međunarodnih obveza članica EU-a.

"Za nas je kritično važno dokazati da pojedinačne države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe. I zato smo podnijeli tužbe putem WTO-a", navela je Sviridenko u priopćenju na vladinoj web stranici.

"Istovremeno se nadamo da će te države ukinuti ograničenja i da neće biti potrebe da svoje odnose rješavamo na sudovima kroz dugo vremensko razdoblje (...) Potrebna nam je solidarnost i obrana interesa poljoprivrednika", dodala je.

Tri članice EU-a odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja su istekla u petak u ponoć.

Poljoprivrednici u Bugarskoj podignuli su u ponedjeljak privremene blokade na autocestama i pristupnim cestama s Rumunjskom i Grčkom u ponedjeljak prosvjedujući protiv ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine te najavljuju da su spremni i traktorima do Sofije.

Kada je Europska komisija u petak odlučila okončati ograničenja na uvoz proizvoda iz Ukrajine, bugarska vlada je glasala za ukidanje zabrane u čemu se razišla s tri druge članice Unije - Poljskom, Mađarskom i Slovačkom koje su najavile da će održati ograničenja.

Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućile su pet zemalja - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo