24°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

19.09.2023 / 12:19 Regija - Josep Borrell

EU zabrinuta što Kosovo i Srbija ne provode svoje obaveze iz sporazuma

EU zabrinuta što Kosovo i Srbija ne provode svoje obaveze iz sporazuma
Foto: Agencije

Evuropska unija (EU) zabrinuta je što Srbija i Kosovo ne provode svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije i njegovg Aneksa za provedbu, a koje su za njih obavezujuće i igraju ulogu na evropskom putu, saopćio je u utorak visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

 

Borrell je zatražio od Kosova i Srbije da se angažiraju konstruktivno i u dobroj vjeri, što podrazumijeva početak primjene dogovora na temelju prijedloga EU.

U saopćenju se izražava posebna zabrinutost zbog nedostatka napretka u procesu deeskalacije tenzija na sjeveru Kosova za što se odgovornost prebacuje na obje strane ali se posebno traži da započne rad na uspostavi Zajednice srpskih općina bez daljeg odlaganja i preduvjeta.

"Unatoč ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada poduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a sigurnosna situacija na sjeveru ostaje napeta", stoji u saopćenju te se dodaje kako potezi Kosova kao što je eksproprijacija zemljišta na sjeveru, nalozi za iseljenje, telekomunikacije i angažiranje specijalnih policijskih snaga, nisu u skladu s vladavinom zakona i mogu dalje povećati tenzije.

EU traži da se hitno zaustave napadi kriminalnih grupa manjih razmjera i zastrašivanje novih kadeta lokalnih kosovskih Srba u policiji Kosova.

Iz EU također ističu kako je srbijansko blokiranje energetske mape, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivno duhu procesa dijaloga te pozivaju sve političke aktere da se konstruktivno angažiraju u procesu koji vodi ka lokalnim izborima na sjeveru Kosova.

Priopćenje je izdano nakon neuspješne prošlotjedne runde razgovora kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a nakon što je Borrell optužio Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

No kosovski premijer ističe kako ne može prihvatiti da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići saglasnost o planu provedbe toga sporazuma.

Kurti je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Prištini optužio posebnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da svoja stajališta usklađuje sa Srbijom.

EU je već uvela mjere protiv Kosova nakon što je na sjeveru te zemlje krajem maja došlo do porasta tenzija kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u općinske zgrade uz asistenciju policije čemu se usprotivili lokalni Srbi.

No u Bratislavi je postignut dogovor o koracima ka smirivanju napetosti, a jedan dio dogovora obuhvaća i organizaciju novih izbora na sjeveru Kosova u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici kao i smanjenje broja policijskih snaga u i oko zgrada općina.

Tako i u današnjem saopćenju EU podsjeća kako i jedna i druga strana riskiraju da izgube priliku za napredak na svom evropskom putu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo