18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C

19.09.2023 / 12:24 Regija - Premijer Hrvatske

Plenković: Vlada odluke neće donositi na temelju pritiska

Plenković: Vlada odluke neće donositi na temelju pritiska
Foto: PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković upitan za aferu „plin za cent” poručio je u utorak tokom saborskog aktuelnog prijepodneva kako  hrvatska Vlada odluke neće donositi na temelju pritisaka.

"Imali ste odbor, saborsku raspravu i zaključak, ni o jednoj temi Vlada neće donositi odluku na pritisak” , odgovorio je Plenković na upit Anke Mrak Taritaš (Glas) zašto ne rješava aferu „plin za cent” i ko će snositi odgovornost imenom i prezimenom.

Prigovorio je pritom opoziciji što nije podržala obuku ukrajinskih vojnika te naglasio kako su vladine mjere u krizi omogućile hrvatskim građanima da je ne osjete.

"To se dogodilo zahvaljujući nama i našim odlukama, pa i HEP-u kao alatu u provedbi te politike a ovo drugo se ne brinite, to ćemo mi rješavati”, dodao je Plenković.

Suprotno Vašem doživljaju niste car i vaša vlast ne izvire iz božanske volje, tu ste milošću hrvatskih građana i bilo bi dobro da im odgovorite, uzvratila je Mrak Taritaš.

Ivan Penava (Domovinski pokret) upitao je Plenkovića zašto razara Hrvatsku i Slavoniju spomenuvši depopulaciju i izmjenu izbornih jedinica.

Njegovu ocjenu Plenković je nazvao depresivnom i pesimističnom nabrojivši sve projekte koje je hrvatska Vlada realizirala u Vukovaru gdje je Penava gradonačelnik. „Što se tiče postignuća naše Vlade, to najveća propaganda ovakvih crnih komentara ne može narodu zakriliti uspjehe", kazao je Plenković.

Zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi (NZ) upozorio je kako je u Hrvatskoj i dalje 70-ak romskih razreda u osnovnim školama čime se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima pitajući hrvatskog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa što će učiniti.

„U prvom redu tu je problem demografske prirode, škole u blizini romskih naselja upisuju više romske djece”, odgovorio mu je Fuchs.

Borisa Miloševića (SDSS) zanimalo je hoće li se proglasiti park prirode na području rijeke Une. „Ministarstvo podržava inicijative za zaštitu prirode koje dolaze od lokalne samouprave pa tako i na primjeru rijeke Une, no da bi se određeno područje zaštitilo potrebna je stručna podloga, a zahtjev treba doći od javne ustanove za zaštitu prirode određene lokalne jedinice”, pojasnio je hrvatski ministar privrede Davor Filipović.

Hrvatski su saborski zastupnici u utorak 'otvorili' novu parlamentarnu sezonu prigovorima, opomenama, izbacivanjem jedne zastupnice iz sale, prenosi Hina.

Karolina Vidović Krišto (OiP) na početku zasjedanja dobila je dvije opomene, prigovorila je predsjedniku Hrvatskog sabora da je prekršio Poslovnik, jer su zastupnici dnevni red dobili tek jučer, elektronskim putem.

„Nervozni ste jer ste u korupciji, ali to vam ne daje za pravo da blokirate rad Hrvatskog sabora“, kazala je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji je odbacio njene tvrdnje, dodavši kako se radi o klasičnom političkom govoru i zloupotrebi Poslovnika.

Vidović Krišto za riječ se javila i kad je krenulo aktuelno prijepodne, utvrdivši da premijer Plenković govori nepovezano i da je postao "spiker" trgovačkih lanaca. "Postao je spiker trgovačkih lanaca. Barbarić mu prijeti, a on nema snage smijeniti ga jer je ucijenjen", izjavila je pa dobila treću i četvrtu opomenu te je morala napustiti sabornicu.

Arsen Bauk (SDP) predložio je da se današnje aktuelno prijepodne ne zove aktuelno, nego samo prijepodne jer na njemu nema troje „aktuelnih“ ministara – Gordana Grlića Radmana, Marije Vučković i Marija Banožića, očito misleći na afere koje se vežu uz njih, neprijavljivanje 2,1 miliona eura dividende, afričku svinjsku kugu itd.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo