13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

19.09.2023 / 16:20 Ekonomija - Saopćenje

VTKBiH pozdravilo usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa

VTKBiH pozdravilo usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa
Foto: VTKBiH

Vanjskotrgovinska komora BiH pozdravlja usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2024. godine, koju je na današnjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Za mnogobrojna preduzeća, donošenje ove odluke je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje. Analiza primjene Odluke se vrši svake godine, od strane Ministarstva, prilikom izrade Odluke za narednu godinu, i to za svaku tarifnu oznaku koja je obuhvaćena odlukom. Iz analiza proističe da je potpunosti postignut cilj odluke da se omogući povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne industrije, obućarske industrije, hemijske industrije, metalske industrije, elektroindustrije i prehrambene industrije. Odluka je dovela do veće angažovanosti instalisanih kapaciteta i povećanja proizvodnje, sa čime je spriječeno gubljenje radnih mjesta i po pokazateljima iz nekih preduzeća, došlo je do novog zapošljavanja - saopćeno je iz VTKBiH.

VTKBiH, u saradnji s entitetskim komorama, svake godine objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na razmatranje.

- Zahvaljujemo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je na osnovu zaključaka sastanaka koji su vođeni u Komori, uvažilo apel privrednika da se predmetna Odluka usvoji blagovremeno kako bi se mogli ispoštovati planovi kompanija za predstojeću poslovnu godinu. Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su predstavnici sljedećih grana: tekstilno-obućarke, metalne i elektro industrije, prehrambene i hemisjke industrije - navodi se u saopćenju.

Pozitivni efekti su, kako se ističe, značajni za sve nabrojane grane, što se iz godine u godinu potvrdjuje primjenom te odluke, a naglašavamo da je ta odluka često odlučujući faktor za investitore prilikom planiranja njihvog daljnjeg poslovanja u zemljama regiona.

VTK/STK BiH pozdravlja njeno donošenje jer ista predstavlja podsticajnu mjeru za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti. Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je trenutno privremenog karaktera i vrijedi godinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo