25°C
Mostar 31°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

19.09.2023 / 17:36 Svijet - New York

Biden u UN: Ako se Ukrajina rascjepi, nezavisnost svih drugih neizvjesna

Biden u UN: Ako se Ukrajina rascjepi, nezavisnost svih drugih neizvjesna
Foto: Vijesti.ba

Amerčki predsjednik Joe Biden obratio se Generalnoj skupštini UN-a te rekao kako razumije da je dužnost njegove zemlje da vodi u kritičnim trenucima.

Dodao je i da SAD traže sigurniji, napredniji i pravedniji svijet za sve ljude. Biden je rekao i kako je budućnost SAD-a vezana za ostatak svijeta te da nijedna nacija ne može sama odgovoriti na izazove današnjice.

Biden je u UN-u govorio i o umjetnoj inteligenciji te naglasio kako je nužno da ona bude “sigurna” i da bi vlade trebale upravljati ovom tehnologijom, a ne obratno.

"Moramo biti sigurni da koristimo ove alate kao priliku, a ne kao oružje za ugnjetavanje”, kaže Biden.

Američki predsjednik smatra i da klimatske promjene treba tretirati kao “egzistencijalnu prijetnju”.

Nabrajajući brojne nedavne prirodne katastrofe – toplinske valove u SAD-u i Kini, šumske požare u SAD-u i Europi, sušu u Africi i poplave u Libiji – Biden kaže da sve to zajedno ukazuje na ono što čeka svijet ako se ne smanji ovisnost o fosilnim gorivima.

“Od prvog dana moje administracije Sjedinjene Države tretirale su ovu krizu kao egzistencijalnu prijetnju, ne samo za nas, već za cijelo čovječanstvo”, kaže Biden.

Biden je podcrtao posvećenost njegove zemlja održavanju institucija izgrađenih na kraju Drugog svjetskog rata, navodeći da su ta tijela “trajna osnova” svjetskog napretka, te je naveo da SAD vode “ozbiljne konsultacije” sa mnogim državama članicama o proširenju Vijeća sigurnosti UN-a.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Biden je naglasio da je samo Rusija odgovorna za rat i da sama može okončati sukob. Također je ponovio opredijeljenost Washingtona da podrži Kijev protiv ruske agresije.

- Ako odustanemo od osnovnih principa Ujedinjenih naroda kako bismo umirili agresora, može li bilo koja država članica u ovom tijelu biti sigurna da je zaštićena? Ako dozvolite da se Ukrajina rascijepi, da li je nezavisnost bilo koje nacije sigurna?” pitao je američki predsjednik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo