16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

19.09.2023 / 17:40 Rat u Ukrajini - Der Spiegel

Njemačka poslala Ukrajini 10 Leoparda, Kijev ih odbio

Njemačka poslala Ukrajini 10 Leoparda, Kijev ih odbio
Foto: Agencije

Ukrajina je prije nekoliko dana odbila prihvatiti seriju od 10 tenkova Leopard 1A5 iz Njemačke rekavši da ih treba popraviti.

Ukrajinci ih nisu mogli sami popraviti jer nemaju potrebne tehničare i komponente.

Der Spiegel piše kako je Kijev obavijestio specijalni štab ministarstva odbrane Njemačke da su njemačkim tenkovima Leopard 1 koji su stigli u Poljsku potrebne popravke, a neki od njih zahtijevaju velik remont.

Njemačka strana je poslala grupu stručnjaka u Poljsku da provjere same tenkove, prenosi Index.

Ondje je otkriveno kako su tenkovi "već poprilično istrošeni nakon obuke ukrajinskih vojnika u Njemačkoj i da im je potreban popravak". Štaviše, nekoliko Leoparda 1A5, iz serije od prethodnih 10 tenkova koji su stigli u Ukrajinu u junu, pokvarilo se iz istog razloga.

Njemačko ministarstvo obrane za Der Spiegel je reklo da ne može komentarisati "konkretan pojedinačni incident" i dodalo da se tenkovi Leopard popravljaju "zajedno s Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Njemačkoj".

Der Spiegel je takođe naveo da stanje tenkova Leopard 1A5, kojih je Njemačka obećala isporučiti Ukrajini stotinjak, odražava probleme planiranja u logistici njemačke vojne pomoći.

Tenkovi koji su zapeli u Poljskoj druga su tranša planirane opsežne isporuke tenkova Leopard 1A5. Bundesver ih je povukao iz službe prije više od 10 godina, ali budući da je dosta tih tenkova još uvijek u skladištu, naređeno je da ih što prije poprave.

Početkom avgusta objavljeno je da će Njemačka isporučiti Ukrajini skoro 30 dodatnih tenkova Leopard 1 nakon što ih je koncern za naoružanje Rheinmetall kupio od Belgije.

Osim toga, prema pisanju medija, Njemačka se obratila Grčkoj s predlogom da isporuči Ukrajini 100 grčkih Leoparda 1A5 koji su sada u službi, u zamjenu za nadograđena oklopna vozila.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo