8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.09.2023 / 22:17 Rat u Ukrajini - New York

Zelenski: Cilj Rusije da pretvori Ukrajinu u oružje protiv međunarodnog poretka

Zelenski: Cilj Rusije da pretvori Ukrajinu u oružje protiv međunarodnog poretka
Foto: Agencije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas pred Generalnom skupštinom UN da je cilj Rusije da svojom invazijom pretvori Ukrajinu u oružje protiv "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

"Mnoga mjesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspe sa svojom izdajom i agresijom", rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti.

U svom prvom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsjednik rekao je da se svijet mora ujediniti kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini, prenio je Si-En-En.

"Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamjenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cijene hrane kao oružje. Njihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije", rekao je Zelenski.

Zelenski je apelovao na svetske lidere "da obuzdaju rusku upotrebu nuklearnih elektrana", prenosi Tanjug.

Takođe je naveo da je rat u Ukrajini posljednji na dugačkoj listi ruskih sukoba.

"Mržnja protiv jedne nacije, tu se nikada ne zaustavlja. Svake decenije Rusija počinje novi rat. Dijelovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine. Rusija je skoro progutala Belorusiju. Očigledno prijeti Kazahstanu i drugim baltičkim državama", poručio je Zelenski.

On je rekao da radi na globalnom mirovnom samitu, ali nije naveo kada će on biti održan.

U svom govoru Zelenski je osudio, kako je naveo, ratnu praksu Rusije da nasilno odvodi ukrajinsku djecu u Rusiju, nazvavši je "genocidom".

"Znamo imena desetina hiljada djece i imamo dokaze o stotinama hiljada drugih koje je Rusija kidnapovala na okupiranim teritorijama Ukrajine i kasnije deportovala", rekao je on.

Predsjednik Ukrajine je istakao da su lučki gradovi i infrastruktura predmet sve češćih napada Rusije, kao i da Ukrajina radi na uspostavljanju kopnenih ruta za izvoz ukrajinske hrane i pozvao lidere da podrže te inicijative.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo