0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

20.09.2023 / 11:47 Rat u Ukrajini - New York

Michel traži od Kine da podstakne Rusiju ka 'pravednom miru' u Ukrajini

Michel traži od Kine da podstakne Rusiju ka 'pravednom miru' u Ukrajini
Foto: FENA

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel zatražit će od Kine direktno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da učini više da podstakne Rusiju ka "pravednom miru" u Ukrajini, navodi se u nacrtu njegovog govora u Generalnoj skupštini UN-a u čiji je uvid došao Reuters.

Na sastanku Vijeća sigurnosti održanom u srijedu tokom godišnje Generalne skupštine UN-a na visokom nivou u New Yorku, Michel će pozvati na "pravedan mir koji poštuje Povelju UN-a i njene osnovne principe - teritorijalni integritet suverene zemlje".

Michel će se zatim direktno obratiti kineskoj delegaciji da joj poruči: "Kao odgovorne zemlje, udružimo snage - da uvjedrmo Rusiju da okonča ovaj zločinački rat koji boli toliko mnogo".

Kineski potpredsjednik Han Zheng boravi u New Yorku na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u Generalnoj skupštini UN-a, a trenutno se očekuje da prisustvuje sastanku 15-članog vijeća za Kinu, saopćile su diplomate.

Očekuje se da će sastanku vijeća prisustvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kina se suzdržala od glasanja na 193-članoj Generalnoj skupštini UN-a koja je velikom većinom zahtijevala da Moskva povuče vojnike iz Ukrajine i prestane s borbama. Rusija je izvršila invaziju na svog sujseda u februaru 2022.

Činilo se da je uzdržanost Kine odraz nastojanja da ostane na diplomatskoj distanci prema ratu u Ukrajini. Peking tvrdi da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati, ali - u znak uznemirenosti Rusije zbog NATO-a - vjeruje da treba riješiti sve sigurnosne probleme.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo