25°C
Mostar 33°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 28°C

20.09.2023 / 12:54 Regija - Informatička oprema

Grad Split nabavlja nove laptope, hrvatska javnost u čudu zbog cijene

Grad Split nabavlja nove laptope, hrvatska javnost u čudu zbog cijene
Foto: Ilustracija

Hrvatski mediji pozabavili su se temom nabavka nove informatičke opreme za administraciju Grada Splita.

U javnoj nabavci navedeno je da nabavljaju 12 laptopa s 14-inčnim monitorima i 2 sa većim, 15.6-inčnim monitorima. Uz to, nabavljaju priključne stanice za laptope, bežične tastature, miševe i torbe.

Nabavka je procijenjena na čak 30 hiljada eura bez PDV-a (37 hiljada sa PDV-om), što znači da će jedan laptop u prosjeku koštati 2.500 eura.

Hrvatskim medijima je zanimljivo i što su uvjeti vrlo specifični. Traže se laptopi koji imaju brzu konekciju (dva USB 3.2 Gen 1 priključka), full HD kamere, radnu memoriju ne ispod 16 GB...

Dva laptopa su odvojena u nabavci, ona s većim ekranima, a za njih je propisano da imaju jače procesore Intel Core i7 i grafičku karticu iz serije Nvidia GeForce RTX30. Isto tako, minimalno se traži Windows 10 Pro.

Sve ove specifikacije više odgovaraju gamerskim laptopima za igranje najnovijih videoigara, nego laptopima na kojim će se pretežno surfati internetom, pisati u dokumentima, računanje u tabelama za šta su, prema mišljenju hrvatske javnosti, sasvim dovoljni i mnogo jeftiniji laptopi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo