0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

20.09.2023 / 16:42 Rat u Ukrajini - Generalna skupština UN-a

Iranski predsjednik optužio Ameriku da “raspiruje vatru nasilja” u Ukrajini

Iranski predsjednik optužio Ameriku da “raspiruje vatru nasilja” u Ukrajini
Foto: Reuters

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi obratio se u utorak ambasadorima UN-a na godišnjoj Generalnoj skupštini gdje je optužio Ameriku da “raspiruje vatru nasilja” u Ukrajini, što je izazvalo negodovanje kod predstavnika Izraela, prenosi Guardian.

Na dan govora Raisija u Generalnoj skupštini UN-a su SAD uvele nove sankcije pojedincima i entitetima iz Irana, Kine, Rusije i Turske, nakon što su ruske trupe pokrenule novi masivni napad dronom na ukrajinske gradove.

Nova ograničenja američkog ministarstva financija usmjerena su na sedam pojedinaca i četiri subjekta povezana s razvojem iranskih bespilotnih letjelica i vojnih aviona. Prema ukrajinskim zračnim snagama, ruske trupe su u noći 19. septembra lansirale 30 dronova Shahed-136/131 i jednu raketu Iskander-M prema ukrajinskim gradovima. Tri drona napala su industrijska skladišta u Lavovu, pri čemu je jedna osoba poginula.

Raisi je tokom svog obraćanja izjavio da su svi dronovi iranske proizvodnje koji pogađaju ukrajinske gradove prodani prije početka rata i da se zalaže za mir u Ukrajini. Istog dana je Teheran ugostio rusku delegaciju odbrane koju je predvodio njegov ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Ako imaju dokument da je Iran Rusima dao oružje ili bespilotne letjelice nakon rata, onda bi ga trebali predočiti”, rekao je Raisi u svom obraćanju.

“Mi smo protiv rata i spremni smo da posredujemo kako bismo ga okončali, ali porezi američkog naroda troše se na ratovanje i punjenje džepova fabrika oružja sa mjesta prodaje oružja u ovoj oblasti”, dodao je.

Dok je trajalo njegovo obraćanje, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan izašao je držeći sliku Mahse Amini, Kurdkinje koja je umrla u policijskom pritvoru 2022. godine. Napolju su demonstranti pokazivali slike Iranaca koje je pogubio režim.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo