14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

20.09.2023 / 21:30 Rat u Ukrajini - Premijer Albanije

Rama odbrusio ruskom ambasadoru: Zaustavite rat i Zelenski neće morati govoriti

Rama odbrusio ruskom ambasadoru: Zaustavite rat i Zelenski neće morati govoriti
Foto: Twitter

Premijer Albanije Edi Rama se verbalno sukobio s ruskim ambasadorom na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a zbog pitanja redoslijeda govora.

Sporna tema bila je rat u Ukrajini i to da li će Zelenski prvi govoriti, a Rama je objasnio da su pravila Vijeća sigurnosti jasna. Premijer Rama je osim toga iznio jedan prijedlog ruskom ambasadoru.

- Na osnovu čega ste odlučili da predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom date pravo govora prije nego što su članovi Vijeća sigurnosti iznijeli svoje stavove, s obzirom na to da mnogi od njih ovdje predstavljaju svoje zemlje na najvišim političkim nivoima - upitao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja.

Rama je odgovorio: "Moram napomenuti da je impresivno kada dolazi od Vas cijela ova priča o kršenju pravila u ovoj instituciji. Međutim, ako vi toliko insistirate na tom pitanju, imam rješenje za Vas, ako se slažete. Zaustavite rat, i predsjednik Zelenski neće morati govoriti. Ono što ga čini važnim ovdje i razlog zašto smo odlučili da prvo čujemo njega pa onda raspravljamo, to ste vi sami svojim postupcima zaslužili, a ne mi."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se zahvalio Rami na ovom potezu i na Twitteru poručio:

- Poštovani Edi Rama, danas ste na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a svijetu pokazali kako ispravno postupati s Rusijom, njezinim lažima i licemjernim pristupom. Zahvaljujem vam na tome što ste predsjedavali ovim sastankom na tako principijelan način.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo