8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

21.09.2023 / 11:18 Regija - New York

Escobar kritikovao Kurtija: Neće nam on mijenjati taktiku

Escobar kritikovao Kurtija: Neće nam on mijenjati taktiku
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabrijel Escobar kazao je kako je vrijeme da nakon propalih pregovora u Bruxellesu kosovska Vlada, koja djeluje po načelu "uzmi ili ostavi" mijenja pristup unutar dijaloga Kosova i Srbije.

"Konkretno mislim na Vladu Kosova. Jasno im je što su njihove obveze. I mislim da je izjava Borrella bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo ohrabrivati da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo tražiti da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova", kazao je Escobar koji boravi u New Yorku povodom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda gdje se susreo s čelnicima država zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, rad na dijalogu između Kosova i Srbije se mora nastaviti jer nema alternative za regiju osim europskih integracija.

Escobar je također istaknuo kako ne prihvaća kritike na račun djelovanja posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

"Lajčak uživa puno povjerenje Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Poslije kraha razgovora, 27 država članica Europske unije javno je Lajčaku uputilo potporu. Dakle, to je nešto s čime će on (Kurti) morati nositi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od milijun i pol stanovnika uvjeriti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promjeni taktiku", rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike.

No Escobar je također istaknuo kako bi Srbija trebala uvesti sankcije Rusiji jer ne bi trebala biti "kako stranac u europskoj obitelji".

"Reći ću kako smatramo da Srbija treba uvesti sankcije. Ona nema nikakvu zakonsku obvezu to učiniti i očigledno je da se radi o državi koja samostalno provodi vlastitu vanjsku politiku. Dakle, to je ono što smo dosljedno prenosili i ja ću to ponoviti", istaknuo je Escobar.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji a njezin predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće uvoditi sankcije sve dok bude mogao izdržati pritiske iz europskih zemalja.

No na Kosovu su u srijedu uhićena tri Srbina a Specijalno tužiteljstvo Kosova je priopćilo da su uhićeni zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te da im je određeno zadržavanje do 48 sati.

Nakon uhićenja osoba iz srpske zajednice na Kosovu Srpska lista, najveća stranka Srba u toj zemlji, te Ured za Kosovo u Vladi Srbije istaknuli su kako su to politički motivirana uhićenja.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u srijedu je kazao da je dobio nalog od predsjednika Aleksandra Vučića da pokrene proceduru za sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o situaciji na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavljivao da će Srbija tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti (UN) zbog situacije na Kosovu kako bi zaštitio Srbe u toj zemlji.

Kosovo se u svibnju suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržava Beograd. Problemi su izbili nakon što su kosovski gradonačelnici uz asistenciju na sjeveru preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi koji zahtijevaju formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo