13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

21.09.2023 / 16:31 BiH - Nakon pisanja Vijesti

UIO: Zastave Srbije i Hrvatske, uz opciju izbora jezika, biće uklonjene

UIO: Zastave Srbije i Hrvatske, uz opciju izbora jezika, biće uklonjene
Foto: Vijesti.ba

Nedavno smo na portalu Vijesti.ba objavili kako se na stranici UIO BIH, odnosno u dijelu korištenja digitalnog kvalifikovanog potpisa za unos PDV prijave, uz izbor srpskog i hrvatskog jezika nalaze zastave Srbije i Hrvatske.

Tim povodom obratili smo se i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BIH), odakle nam je odgovoreno da se “na početnom dijelu zvanične web stranice Uprave za indirektno oporezivanje nalazi se izbor službenih jezika u Bosni i Hercegovini bez prikazanih zastava.” Ali ..

Iz UIO navode da “početni zaslon ulaska u modul korištenja digitalnog kvalifikovanog potpisa nije sastavni dio zvanične web stranice UIO, i isti se nalazi samo kod poreskih obveznika”.

- Zastave pored izbora jezika se povlače iz određenih biblioteka programskih jezika i tehnologija u kojima su razvijaju portali i aplikacije. Tako je bilo i u ovom slučaju, gdje su prilikom razvoja aplikacije korištene određene tehnologije, koje su automatski prilikom izbora jezika povlačile zastavu države u kojoj je taj jezik matični. Na identičan način se na web stranicama bilo gdje u svijetu, a isključivo radi jednostavnijeg i bržeg snalaženja, zastavama država označava izbor jezika na kojem želite pratiti tu stranicu, stoji u odgovoru iz UIO.

Ipak iz ove državne institucije potvrdili su nam da će ovaj segment biti izmijenjen, odnosno da će zastave biti uklonjene.

- U konkretnum slučaju početnog zaslona ulaska u modul korištenja digitalnog kvalifikovanog potpisa, UIO je izdala nalog da se ukinu zastave pored izbora jezika, navode iz UIO u odogovoru na upit Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo