12°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.09.2023 / 20:44 Regija - New York

Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije najava problema

Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije najava problema
Foto: FENA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak na 78. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda da je gaženje Povelje UN-a u slučaju Srbije najava problema s kojima se svijet danas suočava.

- Mir je postao zabranjena riječ, a jedina vrijednost koja je velikim silama ostala su principi, ali lažni, rekao je Vučić, istaknuvši da je na djelu primjena dvostrukih standarda, prenosi Radiotelevizija Srbije.

-Svi oni koji su izvršili agresiju na Srbiju danas propovijedaju o teritorijalnom integritetu Ukrajine, kazao je Vučić, napominjući da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

Vučić je kazao kako vjeruje da su svi okupljeni na Općoj skupštini UN-a svjesni da nema razvoja bez mira.

Istaknuo je da Srbija smatra da je dijalog jedini način za pronalaženje kompromisnog rješenja, te da ostaje privržena tom procesu kako bi se osigurao miran suživot Srba i Albanaca.

Vučić je ponovio da je Srbija na europskom putu, spremna na promjene, reforme i napredak.

Na kraju se ipak zahvalio 'svjetskoj većini', istaknuvši da značajno više od polovice članica UN-a, po uzoru na Srbiju, podržava Povelju UN-a i ne podržava njezino nasilno komadanje.

"Drago mi je da dvostruki standardi ne postoje za većinu zemalja članica UN-a. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podupirete naše napore u očuvanju teritorijalne cjelovitosti, čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN-a. Čuvajući danas naše granice, čuvate i svoje granice i čuvate mir. I u vaše, kao i u svoje ime, iz godine u godinu isticat ćemo da je obrana načela isto što i obrana slobode, neovisnosti i mira", poručio je Vučić.

Istaknuo je da Republika Srbija, njezina Vlada i sve institucije rade punim kapacitetom na očuvanju dijaloga s Prištinom pod okriljem EU.

"To je naš zadatak. Dijalog je moguć samo ako se svi, uključujući i europske posrednike, čvrsto držimo onoga što je dogovoreno. Neravnoteža po kojoj Srbija uvijek mora popuštati ne vodi rješenju problema. Naprotiv”, ocijenio je Vučić.

U tom kontekstu, objasnio je da razgovor s Vladom u Prištini često više "liči na monolog nego na dijalog".

(Vijesti.ba / FENA)

"Jer teško je objasniti zašto više od 10 godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obveza nismo formirali Zajednicu srpskih općina”, rekao je Vučić.

Izdvajamo