14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

22.09.2023 / 07:09 Regija - Predsjednik RS

Vučić se narugao pozivu Milanovića da članice UN-a priznaju Kosovo

Vučić se narugao pozivu Milanovića da članice UN-a priznaju Kosovo
Foto: Agencije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić narugao se u četvrtak pozivu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je na Općoj skupštini UN-a zatražio da se prizna nezavisnost Kosova, a međunarodnoj zajednici zamjerio da nema ista mjerila prema teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine.

Kosovo je, poslije raspada Jugoslavije i ratnih sukoba koncem 90-ih, proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. koju službeni Beograd ne priznaje pozivajući se na nacionalni ustav po kojem je Kosovo suvereni dio teritorija Srbije.Ž

Nezavisnost Kosova ne priznaje stotinjak članica UN-a među kojima Kina i Rusija kao stalne članice Vijeća sigurnosti, pet država članica Europske unije i Vatikan, a od zemalja bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina.

Milanović je u svom govoru u UN-u izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije i pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

- Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo. Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju, citirali su večeras Vučićevu izjavu u New Yorku beogradski mediji poslije pitanja kako komentira Milanovićev poziv.

Vučić je u svom obraćanju na Općoj skupštini UN-a istaknuo da su zapadne zemlje prije 15 godine "brutalno prekršile Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnnosti UN-a", bombardirajući teritorij tadašnje SR Jugoslavije, a da se danas pozivaju na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta, aludirajući na Ukrajinu i potporu koju ima u međunarodnoj zajednici.

On je rekao da je 1999. godine 19 zemalja počinilo agresiju na Srbiju i da svi oni danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti podržavati teritorijalni integritet te zemlje jer ne mijenja svoja načela "bez obzira na stoljetno prijateljstvo s Rusijom", kao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN-a.

Srbija odbija pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

- Svako nasilje za nas je isto, bez obzira tko ga čini. Kada pitamo za teritorijalni integritet Srbije, odgovor je ne vraćajte se u prošlost, gledajte ka budućnosti, jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje, rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da je i predsjednik SAD-a u UN-u rekao da je najvažniji princip odnosa između zemalja poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dok u isto vrijeme priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, iako je ona nastala secesijom.

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a i potporu SAD-a, Vučić je okarakterizirao kao monolog Prištine, istaknuvši spremnost Srbije da se "mijenja i napreduje na svom evropskom putu".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo