23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

22.09.2023 / 07:24 Rat u Ukrajini - SAD

Biden Zelenskom: SAD će održati snažnu podršku Ukrajini

Biden Zelenskom: SAD će održati snažnu podršku Ukrajini
Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden kazao je jučer ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u odbrani od Rusije uprkos protivljenju nekih republikanskih zastupnika.

Sastanak Bidena i Zelenskog održao se u istočnoj sobi Bijele kuće, nakon kojeg je Biden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeće sedmice.

Također je rekao da će Washington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protuvazdušne obrane Hawk koju je napravio Raytheon i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 325 miliona dolara u naoružanju i protuvazdušnoj odbrani, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba.

Rekao je da su se on i Biden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom.

Bidenov zahtjev za 24 miliona dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske obrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za proračun s republikanskim tvrdolinijašima u Zastupničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Biden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD-a. Računam na dobru prosudbu Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative, rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo