28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

22.09.2023 / 10:49 BiH - 300 učesnika iz BiH i Turske

Manifestacija 'Selam, ja Resulallah' od danas do 16. oktobra

Manifestacija 'Selam, ja Resulallah' od danas do 16. oktobra
Foto. MINA

Ovogodišnja, 19. po redu manifestacija Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ja Resulallah", u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će od danas do 16. oktobra 2023. godine, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u haremu Baščaršijske džamije u Sarajevu.

O ciljevima i očekivanjima od ovog tradicionalnog projekta govorili su dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo, i mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta.

- U Bosni i Hercegovini se s posebnim poštivanjem dočekuje mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu, a.s., stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiul-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji. Stoga, MIZ Sarajevo organizira manifestaciju u kojoj se kroz različite aktivnosti i sadržaje prisjećamo života i poruka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. - kazao je glavni imam.

On je dodao da je jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja - mevlud.

- Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali su u stihovima. U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade, i tako dalje - naveo je on.

Poruka manifestacije je milost

Kako je naglasio u obraćanju medijima, poruka manifestacije ove godine je milost, a moto kur’anski ajet "A tebe smo kao milost svjetovima poslali!"

- Jedna od osnovnih poruka Kur’ana jeste milost. Također, jedno od najistaknutijih Božijih imena jeste Er-Rahman - Milostivi. Iz te neizmjerne Božije milosti stvoreni su svi postojeći svjetovi, a čovječanstvo je dobilo posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., i časni Kur'an. U tom pogledu obaveza vjernika jeste prepoznavanje Božije milosti, pronalazak te milosti u sebi, te dijeljenje iste s drugima. Tada je i naša vjera i naš život zapravo čista milost - istaknuo je on.

Naglasio je da će u danima koji su pred nama podsjećati vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru takmiče, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone.

- Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. - kazao je glavni sarajevski imam Abdulgafar-ef. Velić.

Govoreći o raznolikosti ovogodišnjeg sadržaja, Šljivo je predstavio programski tok manifestacije.

- Pripremljena su 28 različita programska sadržaja koji će biti realizovani u 25 dana, a u programu učestvuje više od 300 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske. U toku manifestacije će biti angažovano 50 osoba MIZ Sarajevo i značajan broj volontera na tehničkoj podršci. Želimo da skoro čitav mjesec obilježimo raznovrsnim sadržajima kako bi u gradu podstakli mevludsku atmosferu - naveo je Šljivo.

Programi namijenjeni svim uzrastima

Programe koje su pripremili namjenjeni su svim uzrastima - dječiji program, program za učenike srednjih škola, program za mlade, edukativni program široj publici, sadržaj za ljubitelje umjetnosti, te programi kojim će na tradicionalni način obilježiti 12. rebiul-evvel.

- Imat ćemo ciklus od četiri predavanja u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, pripremili smo jedan okrugli sto, te tribinu. Imamo dvije promocije knjiga. Za ljubitelje umjetnosti pripremili smo izložbu pod nazivom "Rahmet" - najavio je on.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 27. septembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza.

Koncert ilahija i kasida bit će održan 15. oktobra sa početkom u 20 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Ciljevi projekta su predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremnom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, odgovarajućim programima i aktivnostima buditi najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Njegovom Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih te doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo