2°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

22.09.2023 / 11:01 Regija - Migrantska kriza

Slovenci zbog migranata sada prozvali BiH

Slovenci zbog migranata sada prozvali BiH
Foto: Vijesti.ba

Nakon razmjene argumenata oko migrantske krize s hrvatskom stranom, slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar nazvao je ministra sigurnosti BiH, Nenada Nešića kako bi mu prenio zabrinutost Slovenije zbog povećanja frekvencije migrantskog vala.

Kako je saopšteno iz MUP-a, ministar Poklukar istakeo je važnost učinkovitog upravljanja granicama i migracijama. Ujedno je izrazio podršku jačanju uloge agencije "Frontex" u BiH, a time i što skorijem otpočinjanju pregovora za sklapanje sporazuma između BiH i agencije "Frontex".

Istakeo je da će Slovenija na području migracija i unutrašnje sigurnosti nastaviti blisko sarađivati ​​sa zemljama regije i BiH u aktivnostima na smanjenju migracionog pritiska te u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčara ljudi i radikalizacije, javljaju iz slovenskog MUP-a.

PU Novo Mesto upozorava da je u avgustu ove godine oboren rekord po broju migranata - bilježi se čak šest puta više ilegalnih prelazaka granice nego lani.

Opozicioni SDS od premijera Goloba zbog toga traži sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, što su iz vlade glatko odbili. Bivši ministar policije iz redova SDS-a, Aleš Hojs, smatra da će se narednih mjeseci Slovenija, bude li čekala evropska rješenja, suočiti s istim problemom koji sada ima Italija.

Ministar Poklukar je u večernjim vijestima "24ur" uzvratio da se i druge zemlje Balkana suočavaju s velikim brojem ilegalnih prelazaka. "Slovenija je daleko od Lampeduse i još neko vrijeme neće biti. Tamo su brojke znatno veće", kaže Poklukar, prenosi "Tportal".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo