2°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

22.09.2023 / 11:06 Regija - Donika Gërvalla

Kosovo odbacuje Vučićeve navode u govoru na Generalnoj skupštini UN-a

Kosovo odbacuje Vučićeve navode u govoru na Generalnoj skupštini UN-a
Foto: Arhiv

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gërvalla demantirala je navode srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku optužio zapadne zemlje da su priznavanjem nezavisnosti Kosova pogazile rezoluciju UN-a te negirale sva načela koja danas brane.

"Kao ministrica vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo, najoštrije osuđujem i u potpunosti odbacujem kao neistinite i pokušaj iskrivljavanja povijesti izjave o Republici Kosovo koje je predsjednik Srbije dao u svom izlaganju pred Generalnom skupštinom UN-a, gdje, između ostalog, ishodište ruske agresije na Ukrajinu vidi u neovisnosti Kosova, te besramno tvrdi da se 2008. Srbiji dogodilo ono što se dogodilo Ukrajini”, kazala je Gërvalla.

Gërvalla je istaknula da je Vučićeva paralela da se Ukrajini događa ono što se 2008. dogodilo Srbiji kleveta i pokušaj iskrivljavanja povijesti, te dodala da je Vučić ovim izjavama prekršio obvezu preuzetu Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Tim sporazumom predsjednik Srbije se također obvezao da Srbija neće istupati u ime Republike Kosovo na međunarodnim forumima, te da se neće protiviti članstvu Republike Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, uključujući i UN", kazala je Gërvalla, prenose Reporteri.

Rezolucijom Ujedinjenih naroda 1244, na koju se poziva Beograd, okončani su ratni sukobi na Kosovu, a srpska policija i jugoslovenska vojska povukle su se 1999. godine s Kosova nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma čime je također završeno NATO bombardiranje SR Jugoslavije.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova koju je ta zemlja proglasila 2008. godine, a u tome ima potporu Rusije i Kine članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta.

Kosovska ministrica vanjskih poslova drži da ako postoji sličnost između ruske agresije u Ukrajini i slučaja Kosova, to je samo u tome što je Rusija danas gađala Ukrajinu i Ukrajince, kao što je Srbija 1999. gađala Kosovo i kosovske Albance.

"To je razlog zašto Republika Kosovo danas bez imalo oklijevanja podržava Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi protiv ruskog zločinačkog agresora. Istodobno, čini se jasnim da je to razlog zašto Srbija nastavlja podržavati Putinovu Rusiju, što je predsjednik Srbije otvoreno i bez oklijevanja potvrdio u istom govoru u UN-u", rekla je Gërvalla.

Vučić je u obraćanju pred UN-om izjavio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, te da ne mijenja svoja načela bez obzira na prijateljstvo s Rusijom ali i istaknuo da nije spremna okrenuti leđa tradicionalnim prijateljstvima koja je gradila stoljećima.

Zamjenik predsjednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je u petak da je govor Vučića pred praznom dvoranom u Ujedinjenim narodima potvrdio da Srbiju vodi čovjek koji prije dva desetljeća nije shvatio šta znači pad Berlinskog zida i koji danas ne shvaća što se u svijetu događa.

Stefanović je ocijenio da je pravi simbol Vučićev govor u praznoj dvorani "pljesak Ivice Dačića koji nije razumio ni riječ, jer ne govori engleski jezik", prenosi Beta.

"Govor udaljenog i izoliranog rođaka nije naišao na bilo kakav odjek, osim zebnje da Vučić definitivno vraća retoriku devedesetih i mogućnost daljih sukoba. Ovim nastupom nismo stekli nove prijatelje, novu podršku i nismo pokazali da smo dio rešenja", rekao je Stefanović.

U izaslanstvu s Vučićem u New Yorku bili su srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i veleposlanik Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, a Vučić je na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a imao niz bilateralnih susreta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo