13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

22.09.2023 / 13:01 BiH - Halilagić u posjeti

Obnova klinike: Loši uslovi za trudnice i porodilje na UKC Tuzla

Obnova klinike: Loši uslovi za trudnice i porodilje na UKC Tuzla
Foto: Vijesti.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je posjetio Univerzitetski klinički centar Tuzla. Tema sastanka premijera i uprave UKC-a Tuzla bila je obnova i adaptacija Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Klinika za ginekologiju UKC-a Tuzla godinama je neuslovna za porodilje i trudnice, iako se ovdje godišnje rodi više od 3.000 beba. Adaptacija klinike podrazumijevala bi niz građevinskih radova koji bi ovaj prostor učinili boljim mjestom za trudnice i majke.

„Zadnja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju bila je prije dvadesetak godina. Plan je da se unutar Klinike naprave porođajni boksovi, u toj sobi bi porodilja bila sama, a uz nju bi bila babica. Također, tu bi bili i određeni aparati koji su neophodni za porođaj. Drugi dio adaptacije bi bio mjesto gdje su bebe i majke, sada su to sobe za pet ili šest osoba, a željeli bi da napravimo dvokrevetne ili trokrevetne sobe“, kazao je Igor Hudić, medicinski direktor UKC Tuzla.

Sredstva potrebna za adaptaciju porodilišta UKC Tuzla nema, neophodna im je pomoć Vlade Tuzlanskog kantona. Premijer Halilagić obećava podršku.

„Razlog za ovo što smo mi ovdje je taj da su do nas dolazile glasine kako ovdje trudnice i porodilje nemaju dobre uslove boravka. Vlada Tuzlanskog kantona ima dobru sinergiju sa UKC Tuzla, mi smo zainteresovani da ovaj projekat realizujemo. Sredstva sada treba planirati u budžetu za narednu godinu. Podrška Vlade TK ovoj ustanovi je neupitna“, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Inicijatori projekta obnove Klinike za ginekologiju UKC Tuzla su zastupnici u Skupštini TK Zumra Begić i Šekib Umihanić.

„Prepoznali smo da je ovo jedan problem za trudnice i porodilje. Najviše u smislu ambijenta i uslova. Cilj nam je da omogućiimo što humanije uslove porodiljama“, kazala je Zumra Begić, koja je inače i ginekolog u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Adaptacija porodilišta Klinike za ginekologiju UKC Tuzla preliminarno će koštati oko pola miliona maraka.


M. V.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo