24°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 15°C

23.09.2023 / 09:19 Kultura - Sarajevo Open Dance Festival

Najmanje 2.000 učesnika se očekuje na najvećem sportsko-plesnom događaju u BiH

Najmanje 2.000 učesnika se očekuje na najvećem sportsko-plesnom događaju u BiH
Foto: FENA
Najmanje 2.000 učesnika iz dvadesetak zemalja širom svijeta okupit će se u Sarajevu od 13. do 22. oktobra na Sarajevo Open Dance Festivalu koji će biti održan od 13. do 22. oktobra.

Organizator devetodnevnog sportsko-plesnog događaja je klub Astorija iz Sarajeva koji već deset godina organizira ovaj turnir.

Direktor "Astorije" Mirza Geljo u razgovoru za Fenu kaže da su do sada učešće potvrdile Srbija,  Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kipar, Turska, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Italija, Kineski Tajpeh...

Najavio je da će se tokom festivala održati i dva takmičenja. Prvi vikend, od 13. do 15. oktobra, rezerviran je za WDSF turnir u latinaoameričkim i standardnim plesovima, kao i za dva državna prvenstva za solo plesačice i za grupe i formacije.

Prvi dio turnira održat će se od 13 do 15. oktobra u dvorani Ramiz Salčijn na Mojmilu, a 21-22. u dvorani Goran Čengić bit će organiziran turnir u modernim plesovima

- Tako da ćemo obuhvatiti sve plesne discipline i ono što je posebno važno je da je ovo do sada najveći sportsko-plesni događaj u BiH s obzirom da traje devet dana. U toku radne sedmice bit će organizirani seminari i plesne radionice za sve učesnike koji to žele. Pred nama je veliki izazov i nadam se da ćemo uspjeti u svemu tome - rekao je Geljo.Očekuje i veliku posjetu. Svake godine turnir je veoma posjećen.

- Zaista, dvorana "Ramiz Salčin" nam postaje tijesna i sljedeće godine ćemo morati tražiti neku veću dvoranu, s obzirom na veliki broj učlesnika i zainteresiranost pubolike. U Sarajevu imamo puno plesnih klubova s puno članova i svi oni žele doći. To je, naravno, publika koja želi doći s učesnicima tako da je dvorana uvijek ispunjena - kazao je Geljo.

Navodi da su organizatori prošle godine deveto izdanje Dance Festivala dobili od Međunarodne sportsko-plesne federacije najviše ocjene za organizaciju, tako da su im ove godine dali još veći nivo da se pojedinci i parovi borve za bodove na svjetskoj rang listi.

- Nikada nismo prekidali kontinuitet, čak ni u vrijeme pandemije. Naravno, bez pomoći sponzora ne bismo ništa napravili. Tako da se ove godine moramo zahvaliti svima koji su podržali projekt, od općine do države: Općina Novi Grad, Ministarstvo Kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo i Ministarstvo civilnih poslova BiH - zaključio je Geljo u razgovoru za Fenu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo