14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

23.09.2023 / 09:24 Zanimljivosti - New Delhi

Apple počeo prodavati iPhone proizvedene u Indiji

Apple počeo prodavati iPhone proizvedene u Indiji
Foto: Agencije
Američki tehnološki div Apple počeo je po prvi puta prodaju svojih iPhonea proizvedenih u indijskim tvornicama, objavljeno je danas na predstavljanju novog modela tog pametnog telefona u New Delhiju.

Određeni broj modela iPhone 15 i iPhone 15 Plus iz indijske proizvodnje u prodaji je od jučer u nekoliko zemalja, uključujući i samu Indiju, potvrdili su za dpa izvori iz kompanije.

Većina Appleovih proizvoda još uvijek se proizvodi u Kini. Međutim, prema nedavnim izvještajima, s obzirom na geopolitičke napetosti Apple želi uključiti druge zemlje u svoje opskrbne lance, s fokusom na Indiju i Vijetnam. Šira distribucija proizvodnje također je povezana s ruskim ratom protiv Ukrajine i pandemijom covida-19, budući da su ti događaji otkrili velike ovisnosti opskrbnih lanaca o međunarodnim okolnostima, prenosi Hina.

Indija, koja osigurava državne poticaje za proizvodnju pametnih telefona, sa svojih 1.4 milijarde stanovnika predstavlja atraktivno tržište u razvoju. Relativno skupi iPhonei ipak još uvijek čine samo mali udio u prodaji pametnih telefona u toj zemlji.

Ove godine Apple je prvi put otvorio svoje službene trgovine u Indiji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo