13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

23.09.2023 / 11:34 Ekonomija - Program finansiranja

Vlada KS će sa 500.000 KM pomoći očuvanje tradicionalnih i starih zanata

Vlada KS će sa 500.000 KM pomoći očuvanje tradicionalnih i starih zanata
Foto: Arhiv
Vlada KS je usvojila Program očuvanja tradicionalnih i starih zanata  u Kantonu za tekuću 2023. godinu po kojem će  finansiratii ili sufinansirati projekte sa ukupno 500.000 KM.

Vlada KS je usvojila Program očuvanja tradicionalnih i starih zanata  u Kantonu za tekuću 2023. godinu po kojem će finansiratii ili sufinansirati projekte sa ukupno 500.000 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u provođenje ovog programa početi sa objavljivanjem javnog poziva na koji će se moći prijaviti zainteresovani kandidati. Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata koji mogu aplicirati sa projektima nabavke mašina, uređaja i alata, unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora, nabavke repromaterijala i nabavke u oblasti prevoza putnika zaprežnim vozilima.

- Donošenjem navedenog programa cilj nam je očuvati tradicionalne i stare zanate koji neupitno predstavljaju važan dio našeg kulturnog naslijeđa i identiteta. Na taj način ćemo sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu koja se prenosi sa generacije na generaciju. Želimo stvoriti ambijent u kojem će zanatlije, koje su godinama usavršavali i vještine, sada prenijeti svoja znanja i iskustva na nove generacije - istakao je ovim povodom ministar privrede Zlatko Mijatović.

Svaki od tradicionalnih zanata specifičan je na svoj način, ima jedinstvenu priču, dizajn i tehniku. Ovim programom se želi očuvati  raznolikost kreativnih izraza i tradicije što pruža, izneđu ostalog, i  autentično iskustvo u turističkoj ponudi Sarajeva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo